Medisch ziekenhuisdirecteur topvrouw van het jaar
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl

De medisch directeur van ‘Bernhoven’, Mariëlle Bartholomeus, het ziekenhuis in het Noord-Brabantse Uden, dat tijdens de coronacrisis alle zeilen moest bijzetten om de overvloed aan ernstige coronapatiënten te behandelen, is in Nederland uitgeroepen tot Topvrouw van het Jaar 2020. Een jury onder voorzitterschap van hoogleraar Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg, Jet Bussemaker, koos haar uit drie genomineerden, die allen in de provincie Noord-Brabant in de zorg werken.   

De jury prees de ziekenhuisdirecteur, die zelf neuroloog is, voor haar authenticiteit en leiderschap. Ze geeft mensen vertrouwen en zet hen daarmee in hun kracht. Ze durft te vragen en haalt daarmee kennis van buiten naar binnen. Ze benadrukt dat je een crisis niet alleen kunt oplossen en dat samenwerking van groot belang is. Ze plaatst zichzelf niet op de voorgrond. “Vele pakkende voorbeelden, die duidelijk maken dat ze leiderschap heeft getoond in deze crisis, hebben de doorslag voor haar uitverkiezing gegeven”, aldus de jury.  
Als medisch directeur van ‘Bernhoven’ zorgde Mariëlle Bartholomeus tijdens de heftige coronacrisis er onder meer voor dat patiënten uit Brabant konden worden overgeplaatst naar elders in het land, toen er in haar ziekenhuis geen plaats meer was.

“Een keuze uit vrouwen in de cruciale sectoren, die moed en leiderschap hebben getoond, er stonden toen het nodig was, vrouwen waar we trots op kunnen zijn.”

De jaarlijkse verkiezing van de Topvrouw van het Jaar heeft als doel een platform te creëren waarop vrouwelijke directieleden in Nederlandse bedrijven en organisaties aandacht krijgen, zichtbaar zijn en daarmee een functie als rolmodel kunnen vervullen.
De jury koos dit jaar niet voor een leidinggevende vrouw in het bedrijfsleven, maar “voor iemand die een belangrijke rol heeft gespeeld in de afgelopen periode toen het coronavirus over Nederland raasde. Een keuze uit vrouwen in de cruciale sectoren, die moed en leiderschap hebben getoond; er stonden toen het nodig was. Vrouwen waar we trots op kunnen zijn”, aldus de Stichting Topvrouw van het Jaar.

Alle genomineerde vrouwen komen uit de meest getroffen coronaprovincie Noord-Brabant

Vanwege die keuze voor de zorgsector kwamen alle drie genomineerden uit de provincie Noord-Brabant. Naast de winnares was dat Ellen Jeurissen, directeur Publieke Gezondheid & Ambulancezorg van de GGD Brabant Zuidoost, en Conny Helder, bestuurder van de zorginstelling voor ouderen tanteLouise in Bergen op Zoom en bestuurslid van Actiz, de landelijke branchevereniging voor bijna 400 organisaties die zorg bieden aan ouderen, chronisch zieken en jeugd.

De jury voor de verkiezing van Topvrouw van het Jaar 2020 bestond naast hoogleraar en oud-minister Jet Bussemaker uit Eugenie van Wiechen (algemeen directeur FGD Media Groep en Topvrouw van het Jaar 2018) Rianne Letschert (rector magnificus van Maastricht University en Topvrouw van het jaar 2019), Jacques van den Broek (CEO Randstad Holding) en Eelco Hoekstra (CEO Vopak)

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten