Mechelen zet in op veerkracht en geluk
bron: Stad Mechelen - Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Stilstaan bij de dingen die je gelukkig maken, kunnen je mentaal welbevinden een boost geven. Daarom zet Stad Mechelen dit jaar het thema geluk centraal tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid van 1 tot 10 oktober. “Aan de hand van podcasts, voorleesmomenten, buurtwandelingen en filmpjes op sociale media verspreiden we een goed gevoel in heel Mechelen”, klinkt het.

Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid wordt, in samenwerking met onder andere Logo Mechelen en het netwerk voor geestelijke gezondheid Emergo, jaarlijks tussen 1 en 10 oktober de aandacht gevestigd op het belang van veerkracht voor een goede geestelijke gezondheid.

Veerkracht is het vermogen om door te zetten, ook als het even tegenzit. Mensen ontmoeten, praten als je je niet goed voelt en steun van anderen zijn belangrijke hulpbronnen om je veerkracht te versterken. Met het thema ‘geluk en goed gevoel’ als rode draad binnen het activiteitenaanbod, zoals bv. de opmaak van een podcast met bijhorende fototentoonstelling, wil Stad Mechelen dit jaar de 10-daagse versterken.

“We willen nog meer Mechelaars, jong en oud, betrekken bij het belang van een goede geestelijke gezondheid. Zowel in de binnenstad als in de wijken en dorpen kan je meedoen met activiteiten en luisteren naar verhalen”, zegt welzijnsschepen Gabriella De Francesco. “De komende tien dagen zoeken we uit waar mensen gelukkig van worden. We roepen inwoners op om stil te staan bij hun grote en kleine gelukjes en daar kracht uit te halen. Gelukkige mensen zijn veerkrachtiger.”

Podcast rond geluk

De Mechelse radiopresentatrice Evita Nossent maakte in opdracht van de stad een podcast waarin zes verhalenvertellers het hebben over geluk. De podcast is vanaf donderdag te beluisteren vanop 19 banken her en der in de stad (onder meer Het Predikheren, stiltetuin, Grote Markt, Tivolipark, in de buurt van lokale dienstencentra…). Scan de QR-code op de bank, ga zitten en luister naar de grote en kleine geluksverhalen van Fatiha, Susana, Gabriella, Rein, Liv en Paula.

Op 10 oktober, de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid, wordt de bijhorende fototentoonstelling gelanceerd in Het Predikheren. In deze expo krijgen de verhalenvertellers van de podcast een gezicht. De foto’s zijn van fotografe Lavinia Wouters, die ook de portretten maakte voor de slottentoonstelling van De Mensen Maken de Stad. Via een QR-code zullen de bezoekers de verhalen bij de foto’s nog steeds kunnen beluisteren. De expo zal twee maanden duren.

Verder zijn er ook de wandelingen ‘Veerkrachtig door Mechelen’ en voorleesmomenten in Het Predikheren. Ook de woonzorgcentra en de lokale dienstencentra van Zorgbedrijf Rivierenland zullen rond het thema mentale gezondheid werken, met onder meer voorleesmomenten rond emoties en samenzijn, het gebruik van een fit-o-meter en het spel ‘Op stap met de roze bril’.

Warme William

Net als vorig jaar zal de Warme Williambank ook nu weer tien dagen lang rondreizen in Mechelen. Dit jaar landt Warme William op de favoriete ‘goed-gevoelplekken’ van kinderen en jongeren. Na thuis of bij familie op de hoogste plaats, volgt het stadscentrum, ROJM Overkop, de bibliotheek, De Nekker, de Sint-Romboutstoren, de UGC-bioscoop, het Vrijbroekpark, Planckendael, Technopolis en Tivoli als resultaat uit een bevraging 250 kinderen en jongeren dit voorjaar. Volg de Warme Williambank en kom te weten waarom kinderen en jongeren voor die locaties kozen.

SportTruck

De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid heeft ook een primeur in petto. Dankzij de Koning Boudewijnstichting beschikt Stad Mechelen sinds kort over een mobiele SportTruck, een gepimpte trailer ingericht met sport-, spel- en didactisch materiaal. De SportTruck wordt voor het eerst gebruikt op woensdag 7 oktober aan Het Predikheren in het kader van de activiteiten rond geluk, veerkracht en mentaal welzijn.

“We willen de SportTruck zo optimaal mogelijk inzetten en er zo veel mogelijk kinderen en jongeren mee bereiken. Naast het eigen gebruik voor Buurtsport zal de SportTruck ook ontleend worden aan verenigingen, wijkwerkingen en scholen die leuke beweegactiviteiten voor kansengroepen organiseren. Doordat we de jongeren op informele momenten actief laten kennismaken met sport en spel, gaat men de vaardigheden of interesses bij jongeren sneller kunnen oppikken. Het aanmoedigen om de stap te zetten naar een georganiseerd sportaanbod wordt gemakkelijker. Door de aanwezige info over het Mechels sportaanbod in de vorm van flyers en folders, kan men meteen informeren en doorverwijzen”, aldus Abdrahman Labsir, schepen van sport, jeugd en preventie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten