Vlaamse primeur: Genk lanceert metro-fietskaart ‘fietsnet’
bron: Stad Genk

Vanmorgen lanceerde stad Genk het Genkse Fietsnet, een op een metrokaart geïnspireerd fietsnetwerk dat alle hoeken van de stad met elkaar verbindt. Een innovatief fietsproject waarmee Genk zich meer en meer als fietsstad profileert.

Fiets-metrokaart

Schepen Michaël Dhoore, bevoegd voor Mobiliteit: “Hoe je in Genk van punt A naar B raakt per fiets, dat zit niet (genoeg) in onze hoofden. En daar willen we iets aan doen. Genk is de groenste centrumstad van Vlaanderen. Een stad dus die zich perfect leent om per fiets te doorkruisen. Daarom maakten we een plan dat leest als een metrokaart. Met zeven zichtbare fietsroutes, ieder met een eigen kleur, die je in geen tijd naar alle hoekjes van Genk brengt. Deze kleuren vind je niet alleen terug op Fietsnet-plan, maar ook via gekleurde pijlen op de fietsroutes zelf.

Geïnspireerd door Nederland

Een soortgelijk Fietsnet werd eerder al met succes geïmplementeerd in het Nederlandse Houten. “Houten werd in 2018 voor de tweede keer uitgeroepen tot dé Fietsstad van Nederland, daar kan je dus wel mee uitpakken. Net zoals in Houten heeft Genk nu met Fietsnet een uniek fietsplan dat met gekleurde en genummerde fietsroutes de verschillende wijken met elkaar verbindt. Dit netwerk leent zich natuurlijk ook perfect als aanvulling op het Limburgse Fietsroutenetwerk. Terwijl het Limburgse Fietsroutenetwerk zich meer focust op vrije tijd en toerisme, is het Genkse Fietsnet meer functioneel van aard. Zo willen we de Genkenaren, die in het weekend misschien sneller op het zadel springen, stimuleren om de fiets ook te gebruiken voor functionele doeleinden”, aldus burgemeester Wim Dries.

Digitale routeplanner

Naast de eigenlijke kaart en de bewegwijzering op de fietspaden ontwikkelde stad Genk ook een digitale routeplanner. Deze geeft niet alleen aan hoeveel kilometer je traject van A tot B bedraagt, maar ook wat de reistijd is met een gewone fiets en met een e-fiets. Digitaal kan je ook kiezen voor een route via het knooppuntennetwerk (voor als je meer tijd hebt) of voor de snelste route (als je minder tijd hebt). Het plan met alle routes vindt de Genkenaar deze week ook in het stadsmagazine 3600, editie oktober.

Meer info en digitale routeplanner: www.fietsnetgenk.be

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten