TMC helpt Uganda aan herbruikbare mondmaskers en 2500 banen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van Donna Hovey via Pixabay

TMC, gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven, heeft een methode ontwikkeld  om in het Oost-Afrikaanse land Uganda van gerecycled plastic betaalbare en herbruikbare mondmaskers te maken.  TMC is een gezelschap van technische professionals die zelfstandig te werk gaan. TMC werkt met het model van employeneurship. Dit biedt deskundigen met allerlei achtergronden zowel de voordelen van een dienstverband als de mogelijkheden van het ondernemerschap. TMC is een pan-Europese organisatie met vestigingen in Nederland en België (Antwerpen, Lint en Zaventem) en in bijna heel Europa en Noord-Amerika.

“In Uganda kost een wegwerpmondmasker één dollar. Hetzelfde bedrag als de dagelijkse kosten voor eten”, vertelt Antonio Garcia Rubio, projectmanager bij het internationale consultancybedrijf voor technisch specialisten TMC in Eindhoven. “Dan is de keuze snel gemaakt. In Uganda gaan er meer mensen dood van de honger dan van Covid-19.”

TMC beschikt op de High Tech Campus Eindhoven over een eigen lab. Dat lab mogen medewerkers voor eigen projecten, ideeën en innovaties gebruiken. Omdat TMC zoveel verschillende technische expertises in huis heeft, kunnen zij samen die ideeën verder uitwerken of een nieuw product ontwikkelen.

Covid-19-project

Naast zijn werk als systeemarchitect bij verschillende klanten, werkt Garcia Rubio in zijn vrije tijd aan het Covid-19-project. Dat werk bestond in het begin vooral uit gesprekken met bedrijven en universiteiten over wat er zou kunnen. Via die gesprekken kwam een van de teamleden in contact met een maatschappelijke organisatie (ngo) in Uganda, Eco Brixs

Plastic afval is een groot probleem in Uganda. Het land beschikt niet over de geavanceerde technieken om het afval in te zamelen en te verwerken. In een video van Eco Brixs is te zien dat het zomaar op een heuvel wordt gedumpt. Het bedrijf heeft op twintig plekken in Uganda inzamellocaties opgezet, waar mensen geld krijgen als ze plastic inleveren. 

Circulaire economie die ook banen oplevert

Van dat plastic maakt Eco Brixs stenen die gebruikt worden om een stoep of een weg van te maken. “Zo werkt Eco Brixs aan een circulaire economie die ook banen oplevert. Het is een echte bijdrage aan de maatschappij daar. Ze richten zich ook op gendergelijkheid en streven naar een verhouding van 60 procent vrouwen en 40 procent mannen. En ze hebben oog voor mensen met een beperking”, vertelt Garcia Rubio. Vanwege Covid-19 voegde Eco Brixs de productie van gezichtsschermen toe.

Garcia Rubio: “We dachten: wat als we die machines zo aanpassen dat er herbruikbare mondmaskers mee te maken zijn?” Een projectteam bestaande uit zes medewerkers van TMC werkte het plan, samen met Eco Brixs, verder uit en kwam met een oplossing. Het bedrijf Real1 hielp het project bij de vormgeving en bij de subsidieaanvrage. Recent ontving het project een SBIR-subsidie (Small Business Innovation Research) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarmee kan de productie van de maskers aan het eind van dit jaar starten.

“In Eindhoven beschikken we over high tech-oplossingen, een sensor heb je niet zomaar in Uganda.”

“Er zijn nog wel wat uitdagingen”, bekent Garcia Rubio. Daarom verwacht hij eind van het jaar te kunnen gaan produceren. “Hier in Eindhoven beschikken we over echte high tech oplossingen. Een sensor heb je niet zomaar in Uganda. En als er iets mis gaat aan de machine dan moeten ze die daar wel kunnen maken. Het moet allemaal heel basis en eenvoudig zijn.”

Het plastic moet gesorteerd en schoon gemaakt worden. Aan een mondmasker zitten heel andere eisen dan aan een plastic steen. “Het is een medisch product.” Daarom loopt parallel aan de technische ontwikkeling het onderzoek naar de certificeringseisen voor zowel Uganda als Europa. 

7680 mondmaskers per machine per maand

Garcia Rubio: “Hopelijk gaan we sneller dan gedacht en kunnen we de mondmaskers eerder produceren.” Eenmaal in productie kunnen er 7.680 mondmaskers per machine per maand op de markt komen, zo heeft hij berekend. “Reken je dat door naar mondmaskers die je na vier tot acht uur gebruik weggooit, dan is dat aantal gelijk aan 322.560 wegwerpvarianten per maand.”

Met water en zeep is het masker schoon te maken. Er zit een filter in die ook weer in een ander masker te plaatsen is. “Je doet naar verwachting ongeveer anderhalve maand met een masker”, zegt Garcia Rubio. “Daarna is het weer te recyclen.” Een gerecycled mondmasker kost ook ongeveer één dollar, net zoals de wegwerpmaskers. Maar doordat je het langer kunt gebruiken, is het goedkoper.”

Voor mondmaskers is veel meer plastic nodig

De eerste machines komen in Masaka, het hoofdkwartier van Eco Brixs. Garcia Rubio hoopt te kunnen uitbreiden naar de overige negentien Ugandese inzamelingspunten en naar buurlanden als Tanzania en Kenia. 

Uitbreiding in Uganda draagt bij aan ongeveer 2.500 banen, zo rekende Eco Brixs uit. Voor de mondmaskers is veel meer plastic nodig en dat leidt tot nieuwe banen. Elke kilo plastic levert een inkomen op. Sommigen halen er een fulltime inkomen mee, zo staat te lezen op site van Eco Brixs. Ook komen er nieuwe banen als sales en marketing en voor het onderhoud van de machine.

Dezelfde techniek voor waterflters

“Mocht Covid-19 weg zijn, en hoe eerder hoe beter, dan kunnen de machines de overgang maken naar waterfilters”, weet Garcia Rubio. “Het probleem met het water daar is dat er veel virussen en bacteriën in zitten. We kunnen dezelfde techniek als voor de mondmaskers inzetten om waterfilters te produceren.” 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten