Activisten uit Wit-Rusland en Iran winnen “alternatieve Nobelprijs”
bron: persbureau IPS - Afbeelding van Robert Jones via Pixabay

Een Wit-Russische activist, een Iraanse mensenrechtenadvocaat in gevangenschap, een Amerikaanse burgerrechtenadvocaat en een Nicaraguaanse inheemse activist. Dat zijn de vier winnaars van de Zweedse toponderscheiding die ook wel “de alternatieve Nobelprijs” voor de mensenrechten wordt genoemd.

De “Right Livelihood Award” werd in 1980 in het leven geroepen door de Zweeds-Duitse filantroop Carl Wolmar Jakob Freiherr von Uexküll. Hij wilde zo reageren op de weigering van de Nobelstichting om prijzen toe te kennen in de domeinen Milieu en Internationale Ontwikkeling. Laureaten ontvangen met de prijs een bedrag van zo’n 95.000 euro. 

Dit jaar gaat het om laureaten uit Wit-Rusland, Iran, de VS en Nicaragua, die zich elk hebben ingezet in de “strijd voor gelijkheid, democratie, rechtvaardigheid en vrijheid”, zegt de organisatie. “Ze trotseren onrechtvaardige rechtsstelsels en dictatoriale politieke regimes, versterken de mensenrechten en maatschappelijke organisaties, en ze klagen institutionele misstanden aan.”

Persoonlijk risico

Ales Bialiatski uit Wit-Rusland en zijn organisatie Viasna werden beloond “voor hun vastberaden strijd voor de verwezenlijking van democratie en mensenrechten in Wit-Rusland.” In het land houden al wekenlang protesten aan tegen de herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko.

Mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh werd geselecteerd “vanwege haar onverschrokken activisme, met groot persoonlijk risico, om politieke vrijheden en mensenrechten in Iran te bevorderen.” 

Sotoudeh zit momenteel een gevangenisstraf van twaalf jaar uit omdat ze vrouwen had verdedigd die waren gearresteerd vanwege protest tegen de verplichte hijabwetten. Ze werd bekend toen ze dissidenten vertegenwoordigde tijdens massaprotesten in 2009.

Advocaat

De Amerikaanse burgerrechtenadvocaat Bryan Stevenson werd geëerd “voor zijn inspirerende poging om het Amerikaanse strafrechtsysteem te hervormen en raciale verzoening te bevorderen ondanks historisch trauma.”

De vierde laureaat, Lottie Cunningham Wren, krijgt de prijs “vanwege haar onophoudelijke toewijding aan de bescherming van inheemse gemeenschappen tegen uitbuiting en plundering.” 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten