Technische wetenschappers, industrie en ziekenhuizen werken samen om medische innovaties te versnellen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van Sasin Tipchai via Pixabay

Vijf Eindhovense organisaties werken nauw samen om de ontwikkeling en toepassing van medische innovaties te versnellen. Het gaat over de Technische Universiteit, Philips, Máxima Medisch Centrum, Catharina Ziekenhuis en Expertisecentrum Kempenhaeghe. De samenwerking in ‘Eindhoven MedTech Innovation Center’ (e/MTIC) moet leiden naar meer technische vernieuwing in de gezondheidszorg.

Binnen dit consortium zijn zo’n honderd promovendi van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) aan het werk, samen met een vergelijkbaar aantal experts en wetenschappers van de TU/e, de ziekenhuizen en Philips. De voorbije jaren werkten de instanties al bilateraal samen in projecten voor perinatale zorg (geboortezorg), cardiovasculaire zorg (hart- en bloedvaten) en slaapstoornissen. Ook het zogeheten Impuls-programma – voor de opleiding van meer promovendi – van de TU/e versterkte de afgelopen vijf jaar technische vernieuwing in de gezondheidszorg.

Een aantal activiteiten van ‘Eindhoven MedTech Innovation Center’ heeft een plek gekregen in ‘Eindhoven Engine’, een nieuwe researchfaciliteit op de TU/e Campus, waar universiteit, industrie, bedrijven en non-profitinstellingen in gezamenlijke onderzoeksprogramma’s optrekken.

“De vergrijzing en de snelgroeiende kosten van de gezondheidszorg maken het huidige stelsel onhoudbaar voor de toekomst.”

De partners verwachten dat de intensieve samenwerking tussen kliniek, wetenschap en industrie de ontwikkeltijd van research tot resultaat voor de patiënt aanmerkelijk verkort. Het is niet ongebruikelijk dat dit 15 jaar of langer duurt. ‘Eindhoven MedTech Innovation Center’ streeft ernaar deze termijn in te korten tot vijf à acht jaar o.m. door de uitwisseling van onderzoeksresultaten en het oprichten van een regiobrede Medisch Ethische Toetsings Commissie specifiek voor medische technologie. Dit initiatief moet resulteren in wetenschappelijke en technologische doorbraken, waardoor veel voorkomende ziektebeelden sneller zijn vast te stellen en te behandelen.
Kees van der Klauw van e/MTIC: “De vergrijzing en de snelgroeiende kosten van de gezondheidszorg maken het huidige stelsel onhoudbaar voor de toekomst. Technologische ontwikkelingen zijn een noodzakelijk onderdeel van de oplossing. Samen werken we aan innovaties die ten gunste komen aan de patiënt.”

Maxima Medisch Centrum

Máxima Medisch Centrum werkt aan veilige geboortezorg door o.m. met Medsim doorlopend innovaties te ontwikkelen. Zo worden simulatietrainingen gehouden met ’s werelds meest levensechte bevallingssimulator ‘Victoria.’ Deze heeft nauwkeurige anatomische proporties en reageert levensecht op acties van het verloskundig team. Ook worden moeder en kind bewaakt met draadloze elektroden pleisters die een “ECG” kunnen maken van de baarmoeder en van het ongeboren kind.

Expertisecentrum Kempenhaeghe

Ongeveer 10% van de Nederlanders lijdt aan een verstoorde slaap. In het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe is dagelijks te zien hoe groot de impact van een ernstige slaapstoornis is op iemands leven. Om zulke patiënten beter te kunnen diagnosticeren en behandelen zijn gemakkelijker toegankelijke, minder omslachtige en gebruiksvriendelijkere meetmethoden in de thuissituatie nodig. Daardoor kunnen we het effect van behandeling nauwkeuriger in kaart brengen.  

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Samen met de TU/e en Philips ontwikkelt het Catharina Hart- en Vaatcentrum technieken, waarbij het beloop van ziekteprocessen en de uitkomst van behandelingen beter voorspeld kan worden. Bij voorbeeld bij een verwijding van de lichaamsslagader (aneurysma). Door geavanceerde 3-D echo-diagnostiek en wiskundige modellen kan de sterkte van de aneurysmawand van de individuele patiënt bepaald worden. Daarmee is beter te voorspellen hoe snel een aneurysma groeit en is het mogelijk een behandelplan op maat te maken. De nieuwe techniek kan het aantal ziekenhuiscontroles verminderen en kan beter worden bepaald welk aneurysma wel of juist niet geopereerd moet worden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten