Zorgtechnologie en digitale innovatie: dé sleutelwoorden voor de ouderenzorg van morgen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van Elena Borisova via Pixabay

Wat hebben ouderen vandaag nodig om gelukkig oud te kunnen zijn? En morgen? Of volgend jaar? Vitalis Woonzorg Groep in Eindhoven biedt oplossingen op het gebied van wonen, zorg en welzijn in alle fases van het ouder worden. Het roer in de ouderenzorg moet om, vinden bestuur en directie van Vitalis. Want het aantal ouderen neemt toe, net zoals hun zorgvraag die steeds complexer wordt. De middelen zijn schaars en het personele tekort stijgt. Bestuur en directie zijn dan ook van mening dat toekomstbestendige zorg niet meer kan zonder grootschalige inzet van zorgtechnologie, digitalisering en eHealth. Deze nieuwe visie vraagt om een andere manier van kijken en werken. Door trainingen en het delen van kennis en ervaringen stomen de zorgverleners in Eindhoven zich klaar voor de toekomst.

Bij Vitalis Woonzorg Groep in Eindhoven werken ongeveer 2.300 werknemers, die samen met meer dan 1.250 vrijwilligers dagelijks ondersteuning bieden aan meer dan 6.500 ouderen, zodat zij zelfstandig kunnen wonen of verblijven op de manier die hén voor ogen staat. In Eindhoven heeft Vitalis 4 verpleeghuizen en 2 revalidatiecentra. Daarnaast biedt de woonzorggroep verschillende vormen van welzijn en zorg aan in 5 zogenaamde Residenties (luxe appartementen) en 19 appartementencomplexen in Eindhoven. Variërend van thuiszorg tot aan intensieve verpleeghuiszorg

Technologische Ontdek Plek en Proeftuin: voor kennisontwikkeling en proeven

Het roer moet om, vinden ze bij Vitalis en daarom zijn er volop actuele technologische en digitale ontwikkelingen bij de woonzorggroep. Zo is een zogenaamde Technologische Ontdek Plek (TOP) ingericht. Dat is hét kennis- en inspiratiepunt van Vitalis. Hier kunnen cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals ontdekken welke mogelijkheden er zijn rondom zorgtechnologie en digitale innovatie.
Naast de TOP is er een zogenaamde Proeftuin waar zorgprofessionals van Vitalis bestaande zorgtechnologieën kunnen uittesten. In de Proeftuin kunnen zij beoordelen of deze bijdragen aan het geluk van ouderen of aan het ondersteunen of ontzorgen van de medewerkers.

Meer eigen regie voor de ouderen

Zo is de zogenaamde Medido in de Proeftuin uitgetest. De Medido is een medicijndispenser die de cliënt eraan herinnert wanneer hij of zij de medicatie moet innemen. Maar het instrument doet nog meer: het geeft de juiste medicatie uit en opent het zakje. Tijdens het experiment in de Proeftuin bleek al snel dat de cliënt bij deze handeling geen hulp meer nodig heeft van een zorgprofessional. De oudere krijgt dus dankzij de Medido weer meer eigen regie en hoeft niet meer te wachten tot een zorgmedewerker langskomt.

Met de digitale dokterstas kijkt de arts op afstand mee

Vitalis werkt met nog enkele zorginstellingen samen op het gebied van innovatie en zorgtechnologie in het Zorginnovatieplatform Zuidoost-Brabant.  Het doel van deze samenwerking is nog beter in te spelen op de toenemende zorgvraag in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Een voorbeeldproject is de digitale dokterstas: een tas vol innovatieve instrumenten, zodat een arts op afstand mee kan kijken met onderzoeken die het verpleegkundig team uitvoert bij de cliënt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten