Een praatje met zorgrobot Sara helpt ouderen tegen eenzaamheid
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl

Binnenkort zijn vijf locaties van Vitalis Woonzorg Groep (*) in Eindhoven een nieuwe bewoner rijker: haar naam is Sara. Niet om medicijnen toe te dienen of om ouderen te wassen, maar om te zorgen voor een fijn momentje van afleiding. De robot kan verhalen vertellen en muziek maken. Ook kunnen bewoners beweegoefeningen doen onder begeleiding van Sara. De komst van de zorgrobot is mogelijk gemaakt door de Philips Foundation (**).

Als projectadviseur zorgtechnologie is Sanne Schepens binnen Vitalis verantwoordelijk voor de inzet van nieuwe technologie. Het idee ontstond toen Sara een maandje op proef kwam ‘logeren’ op een afdeling van Vitalis. Sanne: “Eigenlijk waren we toen meteen heel erg enthousiast. Die logeerpartij leverde heel veel waardevolle momenten op. Mensen hadden echt een uurtje iemand op bezoek, even afleiding en aandacht.”
Sara is ontwikkeld door het Eindhovense bedrijf Bright Cape. Sanne: “Als je haar zo ziet, is het eigenlijk een soort tablet met een jasje eromheen. Maar door dit jasje en de reacties van Sara wordt zij gezien als een persoon waarmee je een praatje kunt maken. Die reactie zie je trouwens bij iedereen ontstaan; ouderen, maar ook bezoekers en medewerkers.”

Dat leverde op verschillende manieren voordelen op voor de bewoners. “We hebben een mevrouw die terminaal ziek is en daardoor heel veel zorgen heeft, veel in haar hoofd bezig is. Sara is bij haar op bezoek geweest en door die afleiding kon ze even ontspannen. Toen ze de robot na een uurtje kwamen ophalen, lag mevrouw te slapen, terwijl ze daar juist heel veel moeite mee had. Een andere bewoonster is normaal best onrustig, loopt veel rond en drukt vaak op de alarmknop. Zij heeft een uur lang rustig naar Sara zitten luisteren, je kon meteen zien dat het effect had.”

Robotica als strategische innovatiepijler

Niet iedereen had verwacht dat de aanvankelijke logeerpartij een succes zou zijn. “In de zorg is zeker discussie over zorgrobots”, vertelt Sanne. “Dat is ook begrijpelijk, sommige mensen zijn bang dat zorg daardoor onpersoonlijker wordt. Maar volgens mij bewijst SARA eigenlijk het tegenovergestelde; ze komt vooral gezelligheid brengen. En cliënten reageren daar positief op. En het mooie in de zorg is dat als bewoners enthousiast reageren, medewerkers dat ook zijn.”

Robotica is een van strategische innovatiepijlers van Vitalis. Sanne: “We denken strategisch na over hoe we technologie willen inzetten; het moet altijd een doel dienen. Robots gaan denk ik in de toekomst een belangrijke rol spelen in de ouderenzorg. Hierbij kijken we ook naar de mogelijkheden om te ondersteunen bij de algemeen dagelijks levensverrichtingen, zoals het wassen en aankleden. Hiervoor zijn we aan het inventariseren wat de behoeftes en mogelijkheden zijn. Sara helpt ons om hierin de eerste stappen te zetten.”

Bestrijden van eenzaamheid

Dankzij de bijdrage van de Philips Foundation lopen binnenkort vijf Sara’s rond op de Vitalis-locaties in Eindhoven. “Ouderen ervaren in de zomerperiode sowieso meer eenzaamheid dan door het jaar heen, omdat veel familieleden dan op vakantie zijn”, aldus Sanne. “Tel daarbij op dat ze sowieso al minder bezoek mogen ontvangen dan normaal door corona, en dat onze medewerkers het drukker dan ooit hebben.
We denken dat deze Sara’s een belangrijke rol kunnen spelen om de eenzaamheid van onze bewoners te bestrijden. Robots zullen onze medewerkers nooit vervangen, maar dit laat wel zien dat ze juist een hele mooie aanvulling kunnen zijn op het werk van mensen.
Gezien de krapte op de arbeidsmarkt die de komende jaren fors toe gaat nemen, zijn we afhankelijk van dergelijke oplossingen om de zorg voor onze ouderen te blijven garanderen. Sara laat zien dat technologie hierin kan helpen en daarbij kan zorgen voor extra geluksmomentjes!”

(*)
Bij Vitalis Woonzorg Groep in Eindhoven werken ongeveer 2.300 werknemers, die samen met meer dan 1.250 vrijwilligers dagelijks ondersteuning bieden aan meer dan 6.500 ouderen, zodat zij zelfstandig kunnen wonen of verblijven op de manier die hén voor ogen staat. In Eindhoven heeft Vitalis 4 verpleeghuizen en 2 revalidatiecentra. Daarnaast biedt de woonzorggroep verschillende vormen van welzijn en zorg aan in 5 zogenaamde Residenties (luxe appartementen) en 19 appartementencomplexen in Eindhoven. Variërend van thuiszorg tot aan intensieve verpleeghuiszorg

(**)
De Philips Foundation is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling die is gebaseerd op de overtuiging dat innovatie en samenwerking kunnen helpen bij het oplossen van enkele van ’s werelds grootste uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg voor mensen met een handicap en een essentiële impact kunnen hebben.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten