Leidinggevenden willen vaker dan voorheen thuiswerk toestaan
bron: persbureau IPS - Afbeelding van Mylene2401 via Pixabay

Australisch onderzoek bij ambtenaren toont aan dat leidinggevenden vaker dan voorheen thuiswerk willen toestaan. Covid-19 dwong miljoenen werknemers om maandenlang van thuis uit te werken en het blijkt dat dit goed was voor hun productiviteit.

Na zes maanden thuiswerken, kregen net als bij ons, ook duizenden Australische werknemers te horen dat ze terug op kantoor werden verwacht. In nieuw onderzoek suggereren twee Australische onderzoekers echter dat veel van die werknemers daar net minder productief zullen zijn.

In het rapport ‘Werken tijdens de pandemie: van weerstand tot revolutie?’ schetsen Sue Williamson van UNSW Canberra en hoofddocent Linda Colley van CQUniversity, de conclusies na een bevraging bij meer dan zesduizend Australische ambtenaren die de afgelopen zes maanden op telewerk waren overgeschakeld.

Uit het rapport blijkt dat thuiswerken binnen een flexibele werkregeling, een overweldigend positieve ervaring was voor zowel hoge als lage ambtenaren.

Meer tijd voor jezelf

“Werken van thuis uit, werkt”, zegt Williamson. “Meer dan 90 procent van de managers zei dat hun team productiever was of ongeveer hetzelfde productiviteitsniveau had in vergelijking met pre-covid-tijden.”

De voordelen gingen ook verder dan productiviteit alleen. Meer dan 80 procent van de ondervraagden gaf aan meer tijd voor zichzelf en hun gezin te hebben.

Hoewel technologie sinds de jaren negentig de mogelijkheid biedt om aan telewerken te doen, verloopt de acceptatie ervan door organisaties traag. Veelal komt dat door onzekerheden over de impact van thuiswerk op de productiviteit en de prestaties van werknemers.

Mentaliteit veranderd

Het “thuiswerk-experiment”, dat miljoenen werknemers werd opgedrongen door de wereldwijde pandemie, heeft de mentaliteit van veel van de ondervraagde managers veranderd, zeggen de onderzoekers.

“Bijna twee derde van de managers is meer voorstander van werknemers die in de toekomst van thuis uit werken”, zegt Colley. “Dat is goed, want de meerderheid van de respondenten heeft aangegeven dat ze graag enkele dagen per week willen thuiswerken.” 

Het onderzoek toont aan dat er nog ruimte is voor verbetering. Zo zegden sommige respondenten dat ze meer uren werkten of minder mogelijkheden ondervonden om te netwerken en zich professioneel te ontplooien. 

Meer gelijkheid op de werkvloer

Een belangrijke positieve bevinding was dat meer telewerken een stap in de richting van meer gendergelijkheid op de werkplek zou kunnen zijn: de meerderheid van de vrouwen en mannen was immers beter in staat om zorgtaken op zich te nemen terwijl ze thuis werkten. Uit het onderzoek blijkt ook dat het beter combineren van werk en gezin de productiviteit net kan verhogen.

“Vooral vrouwen met kinderen van vijf tot zeventien jaar oud gaven aan productiever te zijn”, zegt Williamson. Verder blijken vrouwen ook meer geneigd om bij een invoering van meer telewerk, hun deeltijdse baan in te wisselen voor een voltijds contract, wat de (financiële) gelijkheid tussen mannen en vrouwen ook zal bevorderen.

Het rapport van Williamson en Colley bevat naast de resultaten van het onderzoek ook tips om organisaties te helpen om thuiswerk te organiseren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten