Op één dag twee unieke vogelsoorten waargenomen in het Zwin
bron: Provincie West-Vlaanderen - Afbeelding van No-longer-here via Pixabay

Maandagochtend zijn in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist twee zeldzame vogelsoorten geringd: een roodkeelnachtegaal en een witkeelgors. Het gaat om unieke vogels, want beide soorten werden nog maar één keer eerder waargenomen in België.

Waarnemingen

Om tien uur werd de roodkeelnachtegaal aangetroffen en geringd. In december 2019 werd al eens een roodkeelnachtegaal waargenomen in Wallonië, maar die werd dood gevonden, gevangen door een kat. Het is dus de eerste keer dat een levend exemplaar wordt waargenomen in België.

Rond half twaalf wachtte de vogelringers een nieuwe verrassing, want er hing een witkeelgors in de netten. Ook deze soort kon nog maar één keer geobserveerd worden in België. Zelfs voor een internationale luchthaven voor trekvogels als het Zwin Natuur Park, is het ringen van deze twee zeer zeldzame vogels hoogst uitzonderlijk.

Dwaalgast

De roodkeelnachtegaal is een zangvogel die broedt in Siberië en overwintert in Zuidoost-Azië. In Europa is het een extreem zeldzame dwaalgast. De witkeelgors komt van de andere kant gevlogen. Zijn verspreidingsgebied is namelijk Noord-Amerika.

Om alle vogelliefhebbers te laten meegenieten van deze hoogst uitzonderlijke vangst gaat Het Zwin Natuur Park maandag en dinsdag uitzonderlijk open om vogelkijkers de kans te geven deze vogel in de natuur te komen bewonderen.

Ringen

Nog tot 8 november worden in het Zwin Natuur Park dagelijks vogels geringd in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Op die manier kan er veel geleerd worden over de trektochten van vogels. In 2019 werden in totaal ruim 6000 vogels geringd in de periode augustus-oktober. Dat aantal zal wellicht ook dit jaar gehaald worden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten