Steeds meer fietsbibliotheken
bron: Stad Herentals

Stel u voor: een bibliotheek zonder boeken maar met fietsen? Het kan! De Fietsbieb geeft gezinnen met jonge kinderen de kans om dagelijks gebruik te maken van kinderfietsen tegen een lage prijs. Bij de Fietsbieb kunnen kinderfietsen tot 12 jaar geleend worden. In de provincie Antwerpen zijn er momenteel 11 fietsbieben. Zaterdag opende de twaalfde Fietsbieb van de provincie officieel haar deuren in Herentals.

Ouders weten het al langer. Een kind ontgroeit zijn fietsje niet alleen bijzonder snel, ook de druk om regelmatig met een andere tweewieler uit te pakken neemt sneller toe dan de portemonnee kan volgen. Ook al vindt u op een rommelmarkt vlot een leuk tweedehands fietsje, vaak komen er wat kosten aan te pas vooraleer zoon of dochter veilig de baan op kan.

Fietsbieb verzorgt u tiptop

Leden van de Fietsbieb hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Zij kunnen voor hun kind (tot 12 jaar) een jaar lang een fiets lenen. Tweedehands, maar tiptop in orde. Is zoon of dochter aan een grotere fiets toe of wil hij of zij eens een ander modelletje? Wel, dan mogen leden de geleende fiets inwisselen voor een ander exemplaar uit de Fietsbieb. Een heel jaar lang! Zelfs langer, als u ook de volgende jaren fietsbieber blijft.

Wie is fietsbieber?

Fietsbieber bent u als u lid wordt. Lid worden kost 20 euro voor een jaar. Wie echter een kinderfiets in goede staat aan de Fietsbieb schenkt, is meteen een jaar gratis fietsbieber. Die fiets wordt volledig in orde gebracht en krijgt snel een nieuw leven.

Opgelet! Bij het lenen van een fiets wordt 20 euro waarborg gevraagd. Uiteraard krijgt u die terug wanneer u de fiets weer inlevert.

Fietsbieb Herentals

Op zaterdag 10 oktober opende Fietsbieb Herentals met een uitleenpunt in het voormalige Francesco-paviljoen (Bovenrij 30). Vooraleer ze uitgeleend worden, zorgt de Fietsbieb dat de fietsjes op punt staan en zo nodig hersteld worden.

Schepen Peter Bellens: “Niet iedereen zit sociaal-economisch stevig genoeg in het zadel om grote uitgaven te kunnen doen aan steeds grotere kinderfietsen. De beperkte bedragen die de Fietsbieb vraagt voor het lidgeld en de waarborg maken deze financiële ongelijkheid een stuk minder groot. Het biedt alle kinderen de mogelijkheid om altijd een passende, veilige fiets ter beschikking te hebben. Daarmee komen we  ook tegemoet aan een behoefte die er bij gezinnen met jonge kinderen en hun grootouders leeft om tegen een zeer betaalbare prijs fietsen voor kinderen tot 12 jaar in de fietsbieb te huren.“

Er is meer

De Fietsbieb speelt in op “het nieuwe delen” en wil het fietsen stimuleren, bij kinderen maar ook in gezinsverband. Fietsen is immers niet alleen gezond maar tevens goed voor het milieu. Om het extra aantrekkelijk te maken, informeert de Fietsbieb over leuke initiatieven in de buurt en regio: een gezinsfietstocht, een workshop ‘leren fietsen’, nieuwe ontwikkelingen in de fietswereld …

Tweedehands kinderfietsen: steeds welkom

De Fietsbieb leent tweedehands kinderfietsen uit. Deze worden aangekocht bij het sociale tewerkstellingsproject Het Fietsenatelier (vzw De Sprong), het Fietsenatelier-OPZ en bij het fietsenatelier de Kringwinkel Zuiderkempen. Ook vrijwilligers van de Fietsbieb sleutelen aan kinderfietsen om ze in orde te maken.

“We willen daarbij ook samenwerken met de Herentalse fietshandelaars voor grote herstellingen en het aankopen van fietsonderdelen. Op die manier stimuleren we ook de samenwerking tussen sociale economiebedrijven en lokale fietshandelaren”, aldus schepen Bellens.

Hebt u thuis nog een kinderfietsje staan, dan kunt u die aan de Fietsbieb schenken in ruil voor een jaar gratis lidmaatschap. Uw fietsje krijgt een tweede leven bij een ander kind.

Vrijwilligers werken mee aan het succes van de Fietsbieb

“Ik vind het spijtig dat de meeste kinderfietsjes maar enkele jaartjes worden gebruikt om dan onder het stof te belanden terwijl er een (alweer) grotere fiets in de plaats komt. Zelf heb ik ook nog altijd vier oude kinderfietsen staan die nauwelijks gebruikt zijn. Ze gaan nu –  terug in orde gebracht – stilaan naar de kleinkinderen. De Fietsbieb speelt hier ook op in door vele kinderfietsen terug in circulatie te brengen en daar zo lang mogelijk te houden”, zegt Fred. Fred Vergrauwen is een van de vele vrijwilligers bij de Fietsbieb en volgde ook een avondopleiding tot fietshersteller.

Als kernlid van de eerste Herentalse cohousinggroep is Fred ook overtuigd van de noodzaak om veel meer spullen met elkaar te delen en ze ook samen te onderhouden: “Deeleconomie brengt mensen samen, bespaart op het gezinsbudget en zorgt er bovendien voor dat uitputbare grondstoffen worden gespaard. De Fietsbieb doet dat en zelfs meer: ze brengt gezinnen samen en stimuleert het fietsen. Zo ‘winnen’ we er allemaal bij!”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten