Naar een transparante arbeidsmarkt
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto van Gerd Altmann via Pixabay

Het Europese project ‘Passport 4 Work’ is een innovatief loopbaanplatform dat de arbeidsmarkt transparanter en duurzamer maakt. Het moet een grote groep mensen helpen bij het vinden van passend werk. De gemeente Eindhoven werkt samen met een aantal regionale en bovenregionale partners aan dit project. Het is door het ‘Innovation in Politics Institute’ gekozen tot finalist voor de ‘Innovation in Politics Award 2020’ in de categorie ‘Economy’.

‘Passport 4 Work’ wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie. Hoewel de regio Zuidoost-Nederland internationaal wordt geroemd om haar technologische innovatiekracht, is er ook een grote groep mensen die worstelt met het vinden van passend werk dat ook op de lange duur passend blijft. Voor een groot deel is deze problematiek toe te schrijven aan een gebrek aan transparantie op de arbeidsmarkt. Voor zowel werkgevers als werknemers is het moeilijk in te schatten wat er in de toekomst aan vaardigheden nodig is. De tien betrokken publiek-private partners in het project zetten zich ervoor in dit te verhelpen door de ontwikkeling van een innovatief loopbaanplatform.

Mogelijkheid ander werk of ander passend beroep te vinden op basis van zelf samengesteld paspoort

In het project ‘Passport 4 Work’ wordt gewerkt aan een vernieuwend loopbaanplatform waar professionele ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid centraal staan. Aan de basis hiervan staat een persoonlijk skills profiel, waarin met behulp van gamificatie, door video’s, spelvormen en coaching, een compleet beeld wordt geschetst van iemands talenten, vaardigheden (skills) en mogelijkheden. Dit profiel wordt aangevuld met gegevens over genoten opleiding en werkervaring.

Het paspoort biedt de werkzoekende de mogelijkheid naar ander werk of andere passende beroepen uit te kijken op basis van diens persoonlijk profiel. Dat kunnen beroepen binnen de eigen sector zijn maar ook daarbuiten. Ook kunnen straks op maat gemaakte eLearnings (online scholing) gevolgd worden op de ‘Passport 4 Work’ website. Al deze informatie kan vervolgens, met toestemming van de werkzoekende, gedeeld worden met werkgevers, die zo bijgestaan worden in hun zoektocht naar passend personeel. ‘P4W’ helpt werkgevers hun vacatures scherper vorm te geven met name op het gebied van benodigde skills.
Een belangrijke voorwaarde om op basis van skills werkzoekenden aan werkgevers te koppelen is dat we allemaal hetzelfde verstaan onder skills. Het onderzoeken en ontwikkelen van een landelijke “skills taal” is om deze reden een belangrijke activiteit in het project.
P4W richt zich, in eerste instantie, op werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en is verbonden met regionale initiatieven. Daarnaast wordt op landelijk niveau ook samengewerkt met toonaangevende organisaties en de vijf grootste steden van Nederland.Nominatie om door te gaan met de verdere ontwikkeling

‘Passport 4 Work’ behoort tot de laatste tien mededingers die gaan voor de eerste plaats in de categorie Economy. In totaal waren er bijna 400 inzendingen. Het Eindhovense project behoort volgens het instituut tot “a community of the most dedicated and inspirational policymakers from all over the continent.” Momenteel bevindt het project zich nog in de conceptstatus. Desondanks is de nominatie voor deze prijs voor de projectpartners een signaal dat ze op de goede weg zijn en een motivatie om door te gaan met het verder ontwikkelen van het digitale prototype.

Normaal gesproken wordt de prijs, die sinds 2017 jaarlijks wordt uitgereikt in acht categorieën, uitgereikt op een locatie ergens in Europa. Dit jaar zou dit vanuit Berlijn zijn. Vanwege het coronavirus is dit niet mogelijk. In plaats daarvan krijgen de genomineerden in de loop van november via het instituut de mogelijkheid om online hun project breed aan Europa te presenteren.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten