Halfuurtje langer slapen verbetert mindfulness (en doet zo beter slapen)
bron: persbureau IPS - Afbeelding van Pexels via Pixabay

Wie per nacht 29 minuten langer slaapt, zal het effect van mindfulness overdag aanzienlijk kunnen verbeteren. En dat heeft dan weer een gunstig effect op de slaapkwaliteit van de nacht die volgt.

Mindfulness is een aandachtstraining waarbij je leert om bewust aandacht te geven aan wat er zich aan gevoelens, gedachten en lichaamssensaties aandient in het lichaam, zonder daarover te oordelen. Mensen die mindfulness beoefenen getuigen vaak over de voordelen ervan voor hun dagelijks welzijn en voor hun prestaties op het werk.

Een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van South Florida keek naar de effecten van een goede nachtrust op mindfulness. Het bleek dat 29 minuten meer slaap het effect van mindfulness de volgende dag sterk verbetert en dat effectieve mindfulness op zijn beurt slaperigheid tijdens het werk vermindert.

Zorgpersoneel

Het onderzoek was gericht op verpleegkundigen, een grote groep van zorgpersoneel die bijzonder veel behoefte heeft aan optimale slaap en opmerkzame aandacht. Slaapproblemen komen echter vaak voor bij deze populatie vanwege lange diensten en de nabijheid van levensbedreigende gezondheidsproblemen.

“Iemand kan wakker en alert zijn, maar niet per se opmerkzaam. Evenzo kan men moe, maar toch aandachtig zijn”, zegt hoofdauteur Soomi Lee. “Mindfull aandachtig zijn is meer dan alleen wakker zijn. Het duidt op aandachtscontrole en zelfregulatie die gevoeligheid en aanpassingsvermogen aan omgevings- en interne signalen mogelijk maken. Dit is essentieel bij het verlenen van aandacht aan patiënten en het effectief omgaan met stressvolle situaties.”

De onderzoekers ontdekten dat de opmerkzame aandacht van verpleegkundigen groter was dan anders na een nacht die een half uurtje langer duurde. Mindfulness doen gaf de onderzochte personen ook opnieuw 66 procent minder kans op slapeloze nachten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten