Koeien verkiezen echte menselijke stem boven geluidsbandje
bron IPS - Afbeelding van FotoRieth via Pixabay

Koeien worden rustig als ze geaaid worden en luisteren naar een vriendelijke stem. Het ontspannen effect is groter als ze naar een levende stem luisteren dan naar een geluidsopname. Dat blijkt uit Oostenrijks onderzoek.

Nu velen weer terug moeten overschakelen op telewerk en online communicatie, zullen we het weer een tijd moeten stellen met minder rechtstreeks menselijk contact en de nabijheid van “levende” menselijke stemmen. Uit onderzoek blijkt dat wij niet de enigen zijn die rechtstreeks communiceren met mensen hebben gemist tijdens de periode van de lockdown. Ook van koeien blijkt dat ze de voorkeur geven aan een één-op-één-babbel.

Het onderzoek, gepubliceerd in Frontiers in Psychology, ontdekte dat koeien meer ontspannen zijn wanneer ze rechtstreeks door een levende mens worden aangesproken dan wanneer ze via een luidspreker naar een opgenomen stem luisteren.

“Vee houdt ervan om geaaid te worden in combinatie met zacht praten”, zegt onderzoeker Annika Lange van de Universiteit voor Diergeneeskunde in Wenen, Oostenrijk.

Geluidsopname

Voor wetenschappelijk onderzoek zou een opname van een zachte, menselijke stem kunnen worden gebruikt om de dieren te ontspannen. Het gebruik van een opgenomen stem betekent immers dat de omstandigheden in elke proef zo veel mogelijk gelijk zijn, een concept dat bekend staat als “standaardisatie”, een belangrijk principe om een experiment wetenschappelijke waarde te geven.

Het team van wetenschappers wilde echter weten of koeien anders reageren op het geluid van opgenomen stemmen in vergelijking met een mens die rechtstreeks met hen praat. “Onze studie suggereert dat live praten meer ontspannend is voor onze dieren dan ze naar een opname laten luisteren”, zegt Lange. “Interacties kunnen minder positief zijn als ze kunstmatig worden vanwege de standaardisatie.”

Reacties

Het team werkte met een kudde van 28 runderen en vergeleek de reacties van de dieren op het aaien terwijl er een opname van de stem van een experimentator speelde, of terwijl ze rechtstreeks met de dieren praatten. Uit het resultaat bleek dat rechtstreeks praten tegen de koe de beste manier was om de stemming van het dier te verbeteren.

De hartslagvariatie was hoger wanneer vee rechtstreeks werd aangesproken, wat aangeeft dat ze het naar hun zin hadden. Na deze behandeling was de hartslag lager dan na het luisteren naar een opgenomen stem, wat aantoont dat de dieren meer ontspannen waren na de “livechat.”

Hoe gedraagt een ontspannen koe zich? “Als ze genieten van de interactie, strekken de dieren hun nek vaak uit”, zegt Lange. “Ook de positie van de oren kan op verschillen in stemming duiden: hangende oren en lage oorposities lijken verband te houden met een gevoel van ontspanning.”

Het experiment richtte zich op slechts één kudde en maakte gebruik van één stemopname. Lange pleit voor verder onderzoek om te zien of de resultaten ook gelden voor andere kuddes en situaties, zoals voor koeien die van nature meer bang zijn voor mensen. Dit zal helpen bij verder onderzoek naar de verbetering van de relaties tussen vee en mensen, een belangrijk aspect van dierenwelzijn, geeft de onderzoeker nog mee.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten