‘Lief dagboek’ met aangrijpende coronaverhalen

Een aangrijpend coronaboek is ‘Lief dagboek’ geworden. Want er staan zeer persoonlijke verhalen in over de gevolgen van de ernstige ziekte die ons aan het begin van dit jaar overviel. Verhalen over verdriet, angst, dood en geluk.
De Nederlandse koning Willem Alexander nam het eerste exemplaar van ‘Lief dagboek’ officieel in ontvangst in Uden. Dit Noord-Brabantse stadje van 42.000 inwoners was maandenlang het episch centrum van het gevaarlijke virus. In Uden stierven in de week van 30 maart tot en met 5 april meer dan zes keer zoveel mensen als in een gemiddelde week dit jaar vóór de corona-uitbraak.

Het initiatief voor een corona-dagboek is van twee ondernemende dames uit Uden, Marike Daverveld en Simone Boogers. Marike Daverveld is voedingsdeskundige en brengt haar passie voor lekker en gezond eten over op liefhebbers via workshops in een onderneming ‘Kunst en spijs’ die ze samen met kunstenares Simone Boogers heeft opgezet. De twee verzorgen workshops, een combinatie van kunstactiviteiten en eten, voor particulieren, scholen en bedrijven. Simone studeerde vanaf haar 17de jaar aan de Kunstacademie in Antwerpen en woonde er drie jaar in een studentenhuis.

Mensen begrijpen elkaar beter als ze hun verhalen kwijt kunnen

De twee energieke dames kwamen dit jaar al eerder in het coronanieuws toen zij spontaan bemoedigende spandoeken ophingen bij het Udense ziekenhuis Bernhoven, dat overvol was met coronapatiënten.

Ze merkten dat mensen in de coronatijd chagrijnig en geïrriteerd waren. En ze dachten dat mensen elkaar beter zouden gaan begrijpen als ze hun verhalen kwijt zouden kunnen. Zo ontstond het idee voor een coronadagboek.
Marike en Simone verspreidden in april tien dagboeken met het verzoek aan de ontvangers hun ervaringen op te schrijven en het boek weer door te geven. De dagboeken maakten op deze wijze een rondgang door grote delen van het land tot aan België toe.  In ‘Lief dagboek’ staan ruim 150 bijdragen uit de ‘reizende’ dagboeken. 

Verbinding creëren door persoonlijke ervaringen te delen

Bij de officiële overhandiging van het reizend dagboek sprak koning Willem Alexander met Marike en Simone over het idee om in coronatijd verbinding te creëren door persoonlijke ervaringen te delen, over de contrasten tussen de verhalen en over de reis die de dagboeken hebben afgelegd.
En hij verstond zich ook met enkele dagboekschrijvers, onder wie een vakkenvuller, een student en een gepensioneerd huisarts. Hij wisselde met hen van gedachten over hun ervaringen tijdens de coronacrisis, over hoe hun verhalen tot stand zijn gekomen en wat hun verwachtingen zijn voor de komende periode.   

De verkoopopbrengst gaat naar een goed doel


Het bezoek van de koning heeft de publicatie van het dagboek in een behoorlijke stroomversnelling gebracht. Willem Alexander nam het eerste exemplaar in ontvangst, maar de rest moet volgende maand nog gedrukt worden.  Het is de bedoeling dat alle verhalen in originele ‘status’ worden afgedrukt, dus ook met taalfouten of in een nauwelijks leesbaar handschrift.
De Udense vrouwelijke ondernemers zijn allesbehalve bang. Ze willen namelijk ‘Lief dagboek’ in een oplage van tienduizend exemplaren uitbrengen. De opbrengst (het dagboek gaat 11.95 euro kosten) willen Marike en Simone aan een nog te bedenken goed doel schenken.

Landelijke actie “Aandacht voor elkaar”

‘Lief Dagboek’ is één van de voorbeelden van de vele initiatieven die in Nederland sinds deze maand worden genomen om aandacht voor elkaar te houden in coronatijd. Door het hele land worden veel activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Aandacht voor elkaar’. De acties en ideeën worden gebundeld en gepubliceerd op de website www.aandachtvoorelkaar.nl

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten