Fotonica Hub ontvangt €19 miljoen van EU, met front-office op campus VUB
bron en foto: VUB

“PhotonHub Europe” wordt de Europa-brede digitale hub voor fotonica innovatie. De hub ontving zonet 19 miljoen euro financiering uit het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie. PhotonHub Europe wil Europese KMO’s en grote ondernemingen intensief ondersteunen bij een snellere en slimmere invoering van op fotonica gebaseerde technologieën. Het doel is hen tot sterke, slagvaardige digitale bedrijven om te vormen. Hierdoor zouden tegen 2025 rechtstreeks meer dan 1.000 nieuwe hightech-banen in de EU worden gecreëerd en bijna 1 miljard euro aan nieuwe inkomsten en risicokapitaal worden gegenereerd.

Fotonica – de wetenschap en technologie van het licht – is een digitale technologie die de traditionele industrie radicaal heeft veranderd. Fotonische technologieën worden gebruikt om producten te creëren in de meest uiteenlopende toepassingsgebieden zoals gezondheid, veiligheid, ruimtevaart, voeding, mobiliteit of energie. Denk aan optische vezels die zorgen voor ultrasnelle online communicatie, optische sensoren die de kwaliteit van voedsel, lucht en drinkwater bewaken, zonnecellen die groene energie aanmaken, lasers die 3-D printing van metalen mogelijk maken, endoscopen voor minimaal-invasieve kijkoperaties, laserscanners voor zelfrijdende wagens, en optische sensoren voor robots.

Fotonica is de sleuteltechnologie tot de digitalisering van onze maatschappij en een belangrijke drijfveer voor de geavanceerde maakindustrie. Fotonica mag gerust tot de diepgroene energiezuinige technologieën gerekend worden die cruciaal geworden zijn om de enorme wereldwijde maatschappelijke en milieu-uitdagingen van onze tijd fundamenteel aan te pakken”, aldus Prof. Hugo Thienpont, directeur van Brussels Photonics (B-PHOT) aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en algemeen coördinator van PhotonHub Europe. “De Europese industrie mag onder geen beding de kans missen om volop op deze innovatiegolf in te zetten. Daarom moeten we de kennis en ervaring die aanwezig zijn in tientallen onderzoeks- en innovatiecentra in Europa bundelen. Enkel zo kunnen wij de Europese bedrijfsinnovatie efficiënt ondersteunen, de economische groei verder aanwakkeren, en de technologische soevereiniteit van Europa behouden. Dit is de motivatie voor de oprichting van PhotonHub Europe, waarmee wij voortbouwen op meer dan 15 jaar Europese samenwerking tussen alle organisaties die betrokken zijn bij deze integratie van expertise en technologische infrastructuur“.

One-stop-shop voor Europese fotonica

Om de invoering en ontplooiing van fotonicatechnologieën voor de Europese industrie te versnellen, zal PhotonHub Europe een one-stop-shop voor fotonica oprichten met front-office op de Fotonica Innovatie Campus van de VUB. Via dit loket kunnen bedrijven toegang krijgen tot de expertise en de fotonica technologie platformen van 53 top onderzoeksinstellingen uit heel Europa. Op die manier kunnen innovatieoplossingen snel en doeltreffend aangeboden worden aan elke bedrijf, waar dan ook in Europa. PhotonHub zal bedrijven ook begeleiden bij een breed scala aan andere diensten zoals opleidingen en bijscholing in haar Europese Fotonica Academie met mogelijkheden tot praktische trainingen in de PhotonHub “experience labs”. Daarnaast zullen bedrijven intensief gecoached worden tijdens hun zoektocht naar durf- en groei kapitaal.    

Economische impact: 1.000 banen en 1 miljard bijkomende omzet in Europese bedrijven

PhotonHub Europe gaat van start op 1 januari 2021 en beoogt een aanzienlijke impact te creëren op de Europese economie. Gedurende de eerste vier jaar van haar bestaan voorziet PhotonHub immers één-op-één-expertiseoverdracht met ongeveer 8.000 bedrijven, waarvan 90% KMO’s. Daarnaast zullen 6.000 technici een praktische fotonica opleiding genieten in de technische faciliteiten van PhotonHub die verspreid liggen over heel Europa. 280 bedrijven zullen genieten van matchmaking met investeerders en meer dan 250 bedrijven zullen grensoverschrijdende innovatiesteun ontvangen, gesubsidieerd door de Europese Commissie. 

PhotonHub verwacht dat haar intensieve ondersteunende activiteiten rechtstreeks zullen leiden tot het scheppen van meer dan 1.000 nieuwe hightech-banen in de Europese Unie, het genereren van ongeveer 1 miljard euro aan nieuwe inkomsten bij de ondersteunde bedrijven, en de investering van 125 miljoen euro aan nieuw durf- en groeikapitaal in start-ups en snel groeiende jonge bedrijven. Als Europese Digitale Innovatie Hub zal PhotonHub bovendien nauw samenwerken met de Europese regio’s en haar regionale netwerken om zodoende een bijkomende financiële hefboomwerking te creëren voor die bedrijven die produktinnovatie wensen door te voeren op basis van lichttechnologie. 

Tot slot heeft FotonHub Europe de ambitie om, wanneer de financiële steun van de Europese Commissie zal aflopen in 2024, als duurzame associatie tussen alle huidige partners verder te blijven functionneren en innovatieondersteuning te blijven geven aan Europese bedrijven.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten