Groene VN-prijzen voor hotel, bosproject en vrouwelijke ondernemers
bron: persbureau IPS - Afbeelding van Lars_Nissen via Pixabay

Het Momentum for Change-programma van de VN reikt sinds tien jaar prijzen uit aan innovatieve groene projecten van organisaties, bedrijven of burgers. Dit jaar hebben 510 organisaties en bedrijven wereldwijd meegedongen naar de prijs. De 13 winnaars hebben volgens de jury aangetoond hoe de klimaatuitdaging kan worden aangegaan, in een moeilijk jaar voor velen. 

Klimaatneutraal hotel en groene beleggingen

Zowel landen, bedrijven, investeerders, steden, regio’s als burgers zetten zich actief in voor de strijd tegen de klimaatverandering. Dat gaat van het eerste CO2-neutrale hotel in de Cariben en het eerste online platform voor ecologische aandelen tot het eerste zonne-energiebedrijf geleid door vrouwen in Libanon.

“Zij tonen hoe we over de hele wereld de strijd kunnen aanbinden met de klimaatverandering. Het is opwindend om al deze  oplossingen te zien, die zullen bijdragen aan een duurzaam herstel na de covid-19 pandemie. We moeten blijven inzetten op een duurzame en rechtvaardige toekomst voor iedereen”, zei Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, António Guterres.

Duurzame ontwikkeling

De gelauwerde projecten worden door de internationale jury erkend als vernieuwende oplossingen die niet alleen de klimaatverandering tegengaan, maar ook vooruitgang meebrengen op het vlak van andere Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), zoals innovatie, gendergelijkheid en het creëren van economische kansen. 

“Al deze initiatiefnemers geven een sterk politiek signaal aan alle landen. Dankzij hun creativiteit en leiderschap zien we belangrijke veranderingen”, zegt  Gabrielle Ginér, voorzitster van het adviserend panel. 

“Niet toerisme is de pijler van onze economie, wel de natuur. Zonder ongerepte natuur is er geen toerisme”, zegt één van de winnaars, hoteleigenaar Ewald Biemans. Zijn hotel Bucuti & Tara op Aruba werkte een pakket maatregelen uit  om een verblijf CO2-neutraal te maken en de impact van het hotel op de omgeving zo minimaal mogelijk te maken. Heel belangrijk daarbij was om het hele team, van de leveranciers tot de gasten, hun verantwoordelijkheid te doen begrijpen en opnemen, zegt Biemans.

Drie domeinen

De 13 winnaars van de VN Global Climate Action Award vallen onder drie focusdomeinen: klimaatneutrale initiatieven, vrouwen voor verandering, en financiering van klimaatvriendelijke investeringen.

Er waren onder meer prijzen voor klimaatvriendelijke investeringen in Costa Rica, een online platform voor groene aandelen en ethische beleggingen, een landschapsarchitect in Thailand die met innovatieve oplossingen komt om Bangkok weerbaar te maken tegen de klimaatverandering, herbebossingsprojecten en een vrouwenteam dat zonne-energie installeert in Libanon en de genderclichés in de typische mannelijke bouwsector wil doorbreken. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten