Slim dashboard om regionale corona-uitbraken te voorspellen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TU Eindhoven

Op de Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e) is professor Nelly Litvak bezig met de ontwikkeling van een slim dashboard dat in staat is regionale corona-uitbraken te voorspellen. Burgemeesters van veiligheidsregio’s kunnen daarmee een mogelijke lokale besmettingsgolf zien aankomen en tijdig maatregelen nemen. Een veiligheidsregio is een gebied waarin verschillende besturen en diensten samenwerken op het terrein van brandweerzorg, rampen- en crisisbeheersing, gezondheidszorg en openbare orde en veiligheid. Nederland kent 25 veiligheidsregio’s.  De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie heeft een half miljoen euro ter beschikking gesteld voor dit onderzoek, dat over anderhalf jaar klaar moet zijn.

De signalering van de verspreiding van COVID-19 besmettingen loopt op dit moment achter de feiten aan. Zo gaan er snel enkele dagen verloren aan het verkrijgen van testuitslagen en het achterhalen van mogelijk nieuwe besmettingen via contactonderzoek. Daarnaast is het achterhalen van de fysieke verplaatsingen van mensen moeilijk of zelfs onmogelijk door tijdgebrek.

Volgens TU/e-hoogleraar Algoritmes voor Complexe Netwerken, Nelly Litvak, kan het nieuwe dashboard hier een groot verschil in maken.  “Door de geaggregeerde mobiliteitspatronen te combineren met de data van risicovol gedrag in het wiskundige model van verspreiding van het virus, kunnen we de verspreidingsrisico’s van het ene naar het andere gebied vrij nauwkeurig vaststellen”, zegt zij.

COVID Radar app geeft lokale inzichten in besmettelijke concentraties

De basis voor het identificeren van de besmettingen is de COVID Radar app, ontwikkeld door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en vanaf april dit jaar in gebruik. Met meer dan 3,5 miljoen ingevulde vragenlijsten door ruim 215.000 unieke gebruikers geeft deze app lokale inzichten in besmettelijke concentraties. De data zijn volledig geanonimiseerd en daarom geschikt om te delen voor informatieanalyses.
Deze informatie wordt vervolgens gecombineerd met geanonimiseerde en geaggregeerde mobiliteitsdata, afkomstig van het data-analysebedrijf Mezuro. Hun data-platform bevat gegevens die zijn afgeleid van het mobiele telefoongebruik over geheel Nederland in de vorm van woonlocatie, reisbestemming, duur van de reis en de wijze van verplaatsing.
De gecombineerde gegevens vormen de input voor IT-dienstverlener ilionx, die de regionale risico’s visualiseert in een goed te lezen dashboard. Het dashboard is een kaart van Nederland, onderverdeeld in gemeenten en veiligheidsregio’s. Het toont de historische en huidige patronen van besmettingen en verplaatsingen en zal ook een risicobepaling in beeld brengen van potentiële besmettingshaarden in de nabije toekomst.

Over drie maanden moet de eerste testversie gereed zijn

Het team van TU/e, Mezuro, ilionx en Universiteit Utrecht is in maart al gestart met onderzoek naar het voorspellen van regionale COVID-19 uitbraken op basis van telefoongegevens. Na het combineren met de COVID Radar app wist het in april een eerste prototype op te leveren. Over drie maanden moet de eerste testversie van het dashboard gereed zijn. Gedurende het verloop van het onderzoek zal dit dashboard worden doorontwikkeld voor optimaal gebruik door beleidsmakers van bijvoorbeeld veiligheidsregio’s of gezondheidsautoriteiten.
De veiligheidsregio’s Groningen en Twente hebben al toegezegd het team direct vanaf het begin van feedback te voorzien. De eerste prototypes kunnen daarmee ontwikkeld worden met een zo optimaal mogelijke gebruikerservaring.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten