Groei hernieuwbare energie breekt opnieuw records
bron: IPS - foto: Afbeelding van skeeze via Pixabay

De covid-19-pandemie hindert de opmars van hernieuwbare energie niet. Schone energiebronnen tekenden dit jaar opnieuw een recordgroei op, blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap.

Tegen het einde van dit jaar zal er voor bijna 200 gigawatt aan nieuwe schone energiebronnen bijgekomen zijn, vooral in China en de VS, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuw rapport. Dat is een absoluut record, en hernieuwbare energiebronnen zijn goed voor 90 procent van alle nieuwe bijgebouwde capaciteit dit jaar.

De opvallende groei – met zo’n 30 procent – in China en de VS is vooral te danken aan ontwikkelaars die zich haasten om nog te profiteren van tijdelijke beloningssystemen. Maar volgens het rapport zet die groei zich ook volgend jaar sterk door, met India en de EU als drijvende krachten.

Aandelen

“Hernieuwbare energie trotseert de moeilijkheden veroorzaakt door de pandemie en vertoont een robuuste groei, terwijl andere brandstoffen het moeilijk hebben”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “De veerkracht en de positieve vooruitzichten van de sector worden duidelijk weerspiegeld door de aanhoudende sterke interesse van investeerders – en de toekomst ziet er nog rooskleuriger uit.”

Ook aandelen in de hernieuwbare energie deden het dit jaar beter dan de meeste grote beursindexen en de algemene energiesector. Vorige maand waren aandelen van zonne-energiebedrijven wereldwijd in waarde meer dan verdubbeld ten opzichte van december 2019.

Nieuwe president

Toch zijn er ook nog belangrijke drempels, met name op het vlak van beleid. Overheden moeten de onzekerheid rond steunmaatregelen wegnemen om de snelle groei beter te ondersteunen, zegt de IEA.

“Hernieuwbare energiebronnen blijken goed bestand tegen de covid-crisis, maar niet tegen beleidsonzekerheden”, zegt Birol. “Overheden kunnen de crisis aangrijpen om een ​​duurzaam herstel te steunen en de transitie naar schone energie te versnellen. Als in de VS bijvoorbeeld het voorgestelde schone elektriciteitsbeleid van de volgende Amerikaanse regering wordt geïmplementeerd, zou dit kunnen leiden tot een veel snellere inzet van zonnepanelen en wind, wat zou bijdragen tot een snellere decarbonisatie van de energiesector.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten