Aarschot investeert in energiezuinige stadsgebouwen
bron: Stad Aarschot - Afbeelding van andreas160578 via Pixabay

Aarschot wil vergroenen en het energieverbruik van de stad verlagen. Daarom zet de stad nu volop in op het energiezuiniger maken van de stadsgebouwen.

Duurzaamheid

Tijdens het voorbije voorjaar rondde de stad de energiescreening van haar gebouwen af. Burgemeester Gwendolyn Rutten legt uit waarom: “Aarschot wil haar steentje bijdragen en het energieverbruik op haar grondgebied verlagen. Daarom kiest de stad voor investeringen die het energieverbruik van haar gebouwen doen dalen. Uit de screening bleek dat de volgende gebouwen het meest geschikt zijn om dat plan te realiseren: het cultureel centrum, de bibliotheek, het museum, het zorgcentrum en het Stedelijk Sportcentrum Demervallei.”

OEPC

“De beste manier om zo veel mogelijk energie te besparen is door een energieprestatiecontract (EPC) met een energy service company (esco) af te sluiten. De besparingsmaatregelen zijn heel uiteenlopend, van het plaatsen van zonnepanelen en het uitvoeren van stookplaatsrenovaties tot isoleren en relighting”, zegt schepen van Energie en Omgeving Bert Van der Auwera. “Omdat dit een ingewikkeld proces is laat Aarschot zich begeleiden door het ingenieursbureau Ingenium. Het onderhoud van de gebouwen is in het contract inbegrepen. We spreken daarom niet van een EPC, maar van een OEPC (onderhouds- en energieprestatiecontract).”

Meerjarenplan

Isabelle Dehond, schepen van Leefmilieu en Klimaat: “Het energiezuiniger maken van de stadsgebouwen past in het meerjarenplan 2020 – 2025. Om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen zetten we in op hernieuwbare energie. In september zette Aarschot al een grote stap richting een groenere stad door zonnepanelen op het dak van het politiecommissariaat te plaatsen. In 2021 volgen de gebouwen van de stad het goede voorbeeld.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten