Kindermishandeling bestrijden met keurmerk ‘Veilige Sportclub’
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Dimitri Wittmann via Pixabay

De algemeen directeur van de Eindhovense eredivisieclub PSV, Toon Gerbrands (63), gaat zich sterk maken voor de instelling van een keurmerk ‘Veilige Sportclub’ binnen de sportwereld. Hij deed deze belofte tijdens een college over ‘Veilig sporten’ in het kader van de Week tegen Kindermishandeling, een activiteit die past in de Task Force Kindermishandeling die negen gemeenten in Midden-Brabant hebben ingesteld.

Met het keurmerk ‘Veilige Sportclub’ moeten volgens Gerbrands drie zaken gewaarborgd worden:

  • een vertrouwenscontactpersoon bij elke vereniging
  • een verklaring omtrent gedrag (VOG) en
  • bij een melding, maatwerk dat vastgelegd wordt in een routekaart.

‘Maatwerk’ betekent in de visie van de PSV-directeur dat het slachtoffer aangeeft wat hij of zij nodig heeft én dat de club daar volgend in is. “Hij of zij staat centraal en is in de lead, en de clubs zijn faciliterend”, sprak hij tijdens het college deze week.

Gerbrands: “Ik wil voor de instelling van zo’n keurmerk kartrekker zijn. Ik loop al lang mee in de sportwereld en heb om me heen al veel gezien. Ik wil dit wel samen met de Betaald Voetbal Organisaties (BVO) verder oppakken. Want iemand moet beginnen, dat kan prima in onze bedrijfstak. Dan kan het zich daarna als een olievlek verder uitbreiden.”

“We gaan dit als bedrijfstak aankaarten. Het moet op de agenda van het hele betaald voetbal.”

Gerbrands weet waarover hij praat. Na onthullingen van een voormalige jeugdspeler van PSV in 2017 over seksueel misbruik riep hij anderen op zich te melden. PSV heeft hiervoor een eigen meldpunt ingericht, naast ‘de hulplijn seksuele intimidatie in de sport’ van de sportkoepel NOC/NSF. PSV werkt hierbij samen met andere partijen. “We gaan dit ook als bedrijfstak aankaarten. Het moet op de agenda van de eredivisie en het hele betaald voetbal. De beerput gaat opengetrokken worden”, aldus Gerbrands. De laatste jaren zijn in Nederland veel onthullingen gedaan over kindermisbruik binnen sportclubs. Met name in de turnwereld, waar vooral jonge meisjes worden getraind, zijn uitwassen gesignaleerd.

Succesvol als sporter, sportcoach en als manager

Gerbrands was jarenlang actief als volleyballer, waarvan acht jaar in de eredivisie en eerste divisie. Vervolgens werd hij volleybalcoach. Onder zijn leiding haalden volleybalbalteams vier landstitels. Hij was tevens bondscoach van het Nederlands heren volleybalteam dat een Europese titel behaalde en zich voor de Olympische Zomerspelen 2000 in Sydney plaatste. Naast sportcoach was hij ook manager en directeur van de toenmalige DSB-schaatsploeg.
In 2002 werd Gerbrands algemeen directeur van de voetbalclub AZ in Alkmaar. Sinds 28 april 2014 is hij  algemeen directeur bij PSV.  Hij tekende in Eindhoven een contract voor vier jaar. Onder Gerbrands werd PSV in zowel 2014/15 als 2015/16 landskampioen. In 2015/16 plaatste de club zich bovendien voor het eerst sinds 2006/07 voor de achtste finales van de Champions League. Gerbrands verlengde in mei 2016 zijn contract bij PSV tot medio 2022.

“Elk kind heeft het recht veilig op te groeien.”

Tijdens deze Week tegen de Kindermishandeling is in Tilburg elke dag een college door een deskundige of bekende Nederlander. Wethouder Marcelle Hendrickx van Tilburg, met onder meer Jeugdzorg in portefeuille en voorzitter van de regionale Taskforce Kindermishandeling, sprak bij de opening van de Week: “Elk kind heeft het recht veilig op te groeien. Samen staan we voor de opdracht kindermishandeling aan te pakken; dat zijn we onze jeugd verplicht. Ondanks de grote inzet op het thema kindermishandeling dalen de cijfers niet.”

En die cijfers liegen er niet om. Ieder jaar hebben meer dan 3000 kinderen in de regio Hart van Brabant te maken met huiselijk geweld of kindermishandeling. Ondanks alle inzet op dit thema, dalen de cijfers niet. Om de aanpak tegen kindermishandeling extra aan te jagen, hebben negen gemeenten in Midden-Brabant in 2017 is de regionale Taskforce Kindermishandeling gestart. Dit is een netwerk van professionals, organisaties en inwoners die zich betrokken voelen bij de aanpak van kindermishandeling. Samen zijn ze op zoek naar een vernieuwende, effectieve aanpak en samenwerking.

“Ik ben erg blij met het initiatief van Toon Gerbrands, want op dit gebied valt nog een wereld te winnen.”

Hendrickx: “Zo wil de Taskforce bijvoorbeeld in gesprek met sportclubs of met maatschappelijke organisaties die actief zijn met kinderen, zoals kindervakantiewerk of scouting. Ik ben dan ook heel erg blij met het initiatief van Toon Gerbrands, want op dit gebied valt nog een wereld te winnen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten