Vuilniswagens op waterstof in Antwerpen – primeur in België
bron en foto: Stad Antwerpen

In Antwerpen rijden volgend jaar twee vuilniswagen op waterstof. De nieuwe wagens worden uitgerust met een elektrische motor en een brandstofcel. In de toekomst halen de wagens zonder uitstoot van CO2 het huishoudelijke afval op in de stad. Het initiatief is een primeur voor ons land en komt er met de steun van het Europese REVIVE-project en de FCH 2 JU (Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking).

Binnen de stedelijke vloot hebben huisvuilwagens het grootste effect op de uitstoot. Een doorsnee-huisvuilwagen verbruikt gemakkelijk 65 liter diesel per 100 km. Zuivere elektrificatie is voor dit type voertuig niet evident vanwege het batterijvermogen en het hoge gewicht van de batterij zelf. Een mogelijke oplossing is om de aandrijving te laten gebeuren door middel van een brandstofcel in samenwerking met waterstoftanks en een batterij. Voertuigen met deze aandrijving stoten geen CO2 of fijn stof en stikoxides uit, maar enkel waterdamp.

In het kader van REVIVE worden minstens 15 huisvuilwagens met een aandrijving door middel van brandstofcellen in combinatie met waterstof in verschillende Europese steden getest. Twee daarvan zullen in Antwerpen worden ingezet. Doel is de verdere technologische ontwikkeling van brandstofcellen te ondersteunen, ze helpen te standaardiseren en zo de weg voor te bereiden voor de volgende generaties van zware voertuigen. Waterstof vergroot daarbij de actieradius van het voertuig en bovendien kan er snel bijgetankt worden. Zo wordt ook het nadeel van de lange oplaadtijd van een elektrische batterij vermeden.  

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau: “We zijn trots dat Antwerpen een van de eerste steden in Europa is waar vuilniswagens op waterstof zullen rijden. Antwerpen is hiermee een voorloper wat betreft duurzame mobiliteit. De vuilniswagens zijn beter voor het milieu en zorgen voor gezondere lucht en minder geluidsoverlast.”

De stad Antwerpen wil met de deelname aan het REVIVE-project inzichten over de aandrijving met brandstofcellen en waterstof verwerven met het oog op een verdere verduurzaming van de stedelijke vloot. De ombouw van twee gewone diesel-huisvuilwagens naar brandstofcelwagens gebeurt op dit ogenblik door E-Trucks Europe in Lommel.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten