EU-award voor vermindering voedselverspilling

“Meer dan 40% van de mooie gewassen die op onze velden groeien, gaat verloren en komt niet op een bord terecht. Dit is niet acceptabel in een wereld met een groeiende bevolking en zoveel monden om te voeden.  We moeten de belachelijke afvalstroom van vers voedsel stoppen. We willen deze afvalstroom halveren.”

Zo luidt de missie van Contronics Engineering, een ingenieursbureau in het Noord-Brabantse Sint-Oedenrode. En het heeft zijn missie al voor een belangrijk deel waargemaakt met het onderzoeksproject ‘Dry Misting’, dat door de EU is gefinancierd. Dezelfde EU heeft onlangs het project de zogenaamde Horizon Impact Award toegekend. Directeur Frank Bakker: “’Dry Misting’ heeft bewezen dat dit project een flinke bijdrage levert aan de vermindering van voedselverspilling.”

“‘Dry Misting’ kan jaarlijks tot 33 ton groenten en fruit redden van de prullenbak.”

Het Dry Misting-systeem kan jaarlijks tot 33 ton groenten en fruit redden van de prullenbak. Alleen al in de supermarkt kan derving tot 25% verminderd worden. Bovendien stelt ‘Dry Misting’ de klanten van Contronics Engineering in staat om plasticverpakkingen van groenten en fruit te verminderen. Zo kan wereldwijd een potentiële besparing van 7.000 ton plastic worden behaald, aldus het bureau.

Een Dry Misting-systeem verspreidt minuscule mistdruppeltjes door de lucht waardoor een fijne deken van mist ontstaat. Deze mist heeft een koelende werking en beschermt verse producten als groenten en fruit tegen uitdroging. Hierdoor blijft de kwaliteit van deze producten behouden en blijven deze tot wel twee keer zo lang vers. Dry Misting kan in elk deel van de voedselketen worden toegepast, van oogst tot en met supermarkt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten