Kinderen als voorbeeld voor de ‘grotemensenwereld’
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl: foto SP Oss

Kinderen van 5, 8, 11 en 13 jaar hebben maar weer eens laten zien hoe het moet in de ‘grotemensenwereld.’ Voor hun prachtige daden van menslievendheid ontvingen ze uit de digitale handen van Wobine Buijs, de burgemeester van hun woonplaats Oss (Noord-Brabant) kinderlintjes als onderscheiding. Terecht maakte de burgemeester de opmerking dat als alle kinderen waren zoals Melle (5), Ceyda (8), Minke (11) en Dylan (13) “dan hoefden we op het gemeentehuis niets meer te doen”.   

De ouders van de 5-jarige Melle Strik organiseerden een estafette om geld in te zamelen voor de  Energie4all, een stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar een energiestofwisselingsziekte waaraan Melle’s grote broer Mees is overleden. Stoere Melle wilde daar natuurlijk met zijn vader ook aan meedoen en begon een sponsoractie. Hij fietste zestien kilometer en ‘verdiende’  daarmee meer dan 3000 euro.  Met dat geld kunnen nieuwe medicijnen voor andere zieke kinderen worden gemaakt, legde Melle uit. Wat zou Mees, de overleden broer van Melle, trots zijn geweest!

De 8-jarige Ceyda Aykut is een fanatieke Mikmakker. MikMak is een initiatief van de gemeente Oss, waarbij kinderen alles leren over afval en vooral zelf ook afval opruimen. Dus Ceyda en andere Mikmakkers ruimen twee keer in de maand zwerfvuil op, zodat hun woonplaats Oss er weer mooi uitziet. Heel knap is dat ze andere kinderen enthousiast heeft gemaakt om mee te doen. Ceyda hield een spreekbeurt over Mikmak en daardoor gingen haar vriendinnen ook meedoen.  

De 11-jarige Minke Oor hoorde dat haar opa heel erg ziek was. Daarom liet ze haar krullen groeien voor de Stichting Haarwensen. Enige tijd later is haar opa overleden. Gelukkig heeft hij het mooie afgeknipte haar van Minke nog kunnen zien. Na opa’s overlijden heeft Minke de hele zomer zijn groentetuin bijgehouden en maakte ze oma blij met komkommers, tomaten en aardappelen uit opa’s tuin.

De 13-jarige Dylan den Brok heeft het afgelopen jaar veel kinderen blij gemaakt. Door het coronavirus konden zij niet naar school. Dylan zocht zijn speelgoed uit en gaf het aan andere kinderen. Vervolgens kwamen mensen bij hem speelgoed brengen. Hij controleerde dan of het compleet was, sorteerde het op leeftijd, pakte het in en ging het zelf op de fiets wegbrengen, óók als het regende. Zo heeft Dylan veel kinderen in Oss blij gemaakt.

Het jaarlijks uitreiken van kinderlinten in Oss is een initiatief van de Socialistische Partij (SP) die in Oss haar bakermat heeft.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten