Een prentenboek én een taart voor de allergische Anne
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto martine@allergiemama.nl

‘Lang zal ze leven, lang zal ze leven…’
klinkt het in de huiskamer.
Imke, de zus van Anne, is jarig.

Anne kijkt sip naar de mooie, gekleurde taart.

Iedereen die op het feest is, krijgt een stukje.
Alleen zij niet.
Er zit ei en melk in, daar is Anne allergisch voor.
Als ze de taart wel zou eten, wordt ze heel ziek.

Zou het lukken om voor Anne ook een mooie en lekkere

verjaardagstaart te bakken, ondanks de voedselallergieën die ze heeft?

Zo begint het prentenboekboek ‘Anne krijgt een taart! Over een meisje met een voedselallergie’. Hoofdrolspeler in het boek Anne is de 4-jarige dochter van Martine Cools-Caspers. En Martine Cools-Caspers is de schrijfster van het boek. Samen met papa en haar 6-jarige zusje Imke woont Anne in het Noord-Brabantse plaatsje Berkel-Enschot (bij Tilburg). 

“Nee, dat mag jij niet, daar zit melk in!”

Mama Martine ontdekte vier jaar geleden dat Anne allergisch is voor ei, melk, pinda, noten en sesamzaad. In verschillende situaties die met eten of boodschappen doen te maken hadden, kreeg Anne met regelmaat te horen, ‘nee dat mag jij niet, daar zit melk in’. Deze regelmatige afwijzing had een negatieve lading op zowel moeder als dochter. Telkens werd Anne geconfronteerd met eten dat ze niet mocht eten en daar werd ze verdrietig van.
De combinatie van een verdrietige Anne en Martine’s wens om een prentenboek te maken hebben ervoor gezorgd dat er nu iets positiefs is voor Anne, namelijk een mooi, gekleurd prentenboek, waarin Anne een zoektocht meemaakt naar een heerlijke taart, speciaal voor haar, op haar verjaardag: het prentenboek ‘Anne krijgt een taart!’ En daar staat dan ook nog een overheerlijk recept in voor het maken van een appeltaart. Een aanrader!
Martine: “Ook andere kinderen wil ik graag het gevoel geven dat ze niet de enige zijn en je ook lekker kunt leven en eten met een allergie. Dus is het ook beschikbaar voor alle andere kinderen of betrokkenen met een voedselallergie.”
Tot de ouders van kinderen met een voedselallergie zegt ze op haar site: “Jij wilt toch ook een lekkere taart kunnen bakken voor een allergisch kind, een positief verhaal kunnen vertellen over een allergie, uitleg kunnen geven aan je kind en de omgeving over een voedselallergie.”

Anne vind het zó fijn om op haar verjaardag ook een taart te krijgen

Mama Martine Cools-Caspers heeft vanaf het moment dat ze de Pedagogische Academie had afgerond lange tijd in het onderwijs gewerkt. De afgelopen jaren richtte ze zich echter op haar gezin. Het afgelopen jaar ging haar aandacht ook uit naar het maken van een prentenboek. Prentenboeken hebben altijd haar interesse gehad. “Om ze voor te lezen, te bekijken en leuke opdrachten bij te verzinnen.”

“Ik wilde graag een prentenboek maken voor onze dochter, Anne, een meisje met een voedselallergie. Ze vond het zo fijn om op haar verjaardag ook een taart te kunnen krijgen, ondanks haar allergieën. Ik wilde voor haar iets positiefs maken, zodat haar allergie niet altijd de lading krijgt van ‘nee dat mag jij niet, daar zit melk in’. Een mooi, gekleurd prentenboek, waarin ze een zoektocht meemaakt om te komen tot een heerlijke taart, speciaal voor haar, op haar verjaardag.”

Op een mooie herfstdag ging ze ervoor zitten en typte in een paar uur de basis van het verhaal.

“Ik voelde me er fijn bij, iets blijvends te kunnen maken voor Anne.”
Ondertussen werd ze lid van meerdere Facebookgroepen. Hierdoor merkte ze dat er
veel meer mensen zijn met een allergie en vragen erover. “Het idee ontstond dat ik toch ook wel graag iets voor alle andere kinderen met een allergie zou willen betekenen. Dat ik hen, door een mooi prentenboek, het gevoel zou kunnen geven dat ze niet de enige zijn.”

Een kinderallergoloog en diëtisten lazen mee

In de zomervakantie werkte ze hard om alle tekeningen getekend en ingekleurd te krijgen. En ze liet de tekst lezen aan anderen. “En als allerlaatste bladzijden, maar zeker niet onbelangrijk, wilde ik heel graag een uitleg van een voedselallergie erin zetten, maar dan wel geschreven en getekend voor kinderen.”
Half september liet ze het boek medisch controleren op haar uitleg van een voedselallergie. “Dat was een hele interessante ervaring.” Ze maakte contact met een kinderallergoloog via de Nederlandse Vereniging voor Allergologie. Daarnaast had ze contact gehad met twee diëtisten van de Diëtist Coöperatie Nederland. Ook sprak ze uitgebreid met een diëtist van de Stichting Voedselallergie. Tenslotte keek ook een diëtist mee van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.  

“Allemaal hebben ze mij tips en adviezen kunnen geven om het tot een zo goed mogelijke uitleg te vormen.”

“Wauw! Wat voelde dat geweldig.”

Het was nog even lastig om een uitgever van het boek te vinden, maar ook dat is Martine gelukt. En nog maar een paar dagen geleden kon ze haar geluk niet op toen ze uit het eerste exemplaar mocht voorlezen op de school in de klas van Anne! “Wauw! Wat voelde dat geweldig. Mijn prentenboek voor Anne gelezen in haar dagelijkse omgeving!”

Het boek ‘Ane krijgt een taart’, geschreven voor kinderen van 3 tot 7 jaar, is inmiddels te koop – óók op de website van Martine: www.allergiemama.nl

“Het is niet leuk als je altijd iets niet mag eten, omdat je dan veel kriebel enzo krijgt.”

Op deze zelfde website staan ook hartverwarmende reacties op het prentenboek.

Zo schrijft Guus:
“Ik heb het boek al een paar keer gelezen en met mama de taart gebakken. Het is niet leuk als je altijd iets niet mag eten, omdat je dan veel kriebel enzo krijgt. Als ik dit boek in de klas voorlees dan gaan mijn vriendjes het beter snappen hoop ik.”

En Imke:
“Floor kent het boek al bijna van buiten en wil heel graag een taart maken die vriendinnetje Anne ook mag eten! Gaan we binnenkort doen.”

Esther:
“Samen met de kinderen al verschillende keren gelezen. Ze vinden het geweldig. De laatste pagina’s met uitleg zijn daarbij ook erg fijn.”

Cindy:
”Zo herkenbaar voor kinderen met een allergie. Fantastisch dat je dit voor elkaar hebt gekregen. Enne, die appeltaart, zeker een aanrader!!! Smaakt heerlijk en ze kunnen allemaal zonder uitzondering mee eten en genieten.”

“Het recept ga ik uitproberen voor mijn schoondochter van 31, want zij heeft nooit iets lekkers bij de thee.”

Ellen:
“Mijn complimenten, het prentenboek ziet er erg professioneel en kleurrijk uit. Het leest heel gemakkelijk wat juist de bedoeling is. Anne zal trots op jou zijn!!”

Ron:
“Wat een leuk prentenboek. Mijn complimenten hoe je iets belastends en complex met de nodige dilemma’s, hebt kunnen ombuigen naar het positieve. Inspirerend. Heel veel succes, maar dat gaat zeker lukken.”

Joke:
“Super. Kleurrijk, vrolijk, leerzaam, goede uitleg voor alle kinderen. Het recept van de appeltaart ga ik uitproberen voor mijn schoondochter van 31, want zij heeft nooit iets lekkers bij de thee.”

Marieke:
“Wat mooi voor jullie allemaal dat dit boek is ontstaan en dat jullie er ook nog andere gezinnen mee kunnen helpen.”

Svea, Fiona, Mariëth:
Oh … wat ziet er dat prentenboek aantrekkelijk en uitnodigend uit! Die knalrode voorkant! Prachtig zeg en die leuke kindertekeningen, wij kunnen niet wachten….. en we hopen ‘straks’ iets meer over de inhoud te kunnen vertellen …. “

Harold:
“Wat ontzettend goed dat er hiermee spelenderwijs aandacht komt voor allergieën. Ook de laatste bladzijdes leggen simpel en duidelijk uit wat een allergie is!”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten