Nederland en België bouwen nieuwe ‘groene’ stadsbus
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Esa Niemelä via Pixabay

Vanuit de Belgische vestiging in Roeselare en de Nederlandse fabriek in Valkenswaard en/of Heerenveen gaat de Eindhovense VDL Groep een nieuwe generatie elektronische stadsbus bouwen, de zogenaamde Citea’s. Het energieverbruik van dit nieuwe voertuig wordt met 30 procent gereduceerd en zal geen schadelijke stoffen uitstoten. Het nieuwe concept wordt volgend jaar oktober gepresenteerd op de internationale beurs Busworld in Brussel. 

VDL Groep is een internationaal industrieel familiebedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabricaten, autobussen, eindproducten en de assemblage van personenauto’s. Het is een bundeling van meerdere bedrijven met ieder een eigen specialisme. De Groep bestaat uit 106 werkmaatschappijen verspreid over 20 landen met meer dan 16.000 medewerkers. Hoewel VDL Groep meerdere vestigingen in het buitenland heeft, is het beleid nog steeds om te blijven produceren in Nederland en België als dat op concurrerende wijze mogelijk is.

Een grote sprong voorwaarts

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep over de nieuwe elektronische stadsbus: “Ondanks dat de bussen-industrie door de coronacrisis te maken heeft met stevige tegenwind, zijn wij met volle overgave doorgegaan met de ontwikkeling van dit nieuwe OV-platform. We hebben er veel vertrouwen in dat we met deze stap een grote sprong voorwaarts maken op onze ‘slimme mobiliteit’-strategie: design, elektrificatie, connectiviteit, autonoom en ‘mobility as a service’.”

Compromisloze oplossingen

Directeur Henk Coppens van VDL Bus & Coach: “Het concept van de bus is compleet vernieuwd en volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn. Elk model in de nieuwe generatie Citea’s biedt een oplossing zonder compromissen op het gebied van duurzaamheid, technologie, bereik, passagierscomfort, capaciteit, ergonomie, flexibiliteit, veiligheid en Total Cost of Ownership.”

VDL Bus & Coach introduceert onder meer een innovatieve composieten zijwandconstructie die 15 procent lichter is dan een conventionele zijwand. Het batterijpakket is standaard in de vloer verwerkt. Dit zorgt voor een betere verdeling van het gewicht, meer stabiliteit (veiligheid) en het verhoogt de passagierscapaciteit. Door de keuze van efficiënte componenten, een lichtgewicht constructie, een goede isolatie, een aerodynamisch ontwerp en optimaal energiebeheer wordt het energieverbruik van het voertuig met maar liefst 30 procent gereduceerd.

100 miljoen elektrische kilometers

VDL is ruim 25 jaar actief in elektrisch busvervoer. Met inmiddels 750 bussen in 10 landen en dagelijks meer dan 150.000 kilometers in vele Europese steden en regio’s is de magische grens van 100 miljoen elektrische, schone kilometers bereikt. Eén op de vijf elektrische bussen in Europa is van VDL-makelij. Met duurzame mobiliteitsoplossingen is VDL Groep koploper in Europa.

In Roeselare worden alleen nog maar ‘groene bussen’ gebouwd

In Roeselare wil VDL in een nieuwe fabriek alleen nog maar ‘groene bussen’ bouwen. Want, zo voorspelt VDL, in 2025 rijdt driekwart van alle bussen in het openbaar vervoer elektrisch. Steeds meer stadsbesturen vinden dat zero emissie binnen afzienbare tijd de norm moet zijn. In Roeselare wordt het productieproces daarom ingericht om op de meest efficiënte wijze elektrisch aangedreven bussen te kunnen bouwen. Dit zal gebeuren op een energie-neutrale manier, gebruikmakend van ‘groene technologie.’

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten