Dienst cardiologie A.S.Z. Aalst past voor het eerst innovatieve techniek van pacemakerimplantatie toe die hartfalen vermindert
bron: A.S.Z. Aalst

Recent paste de dienst cardiologie van het A.S.Z. voor het eerst een innovatieve techniek van pacemakerimplantatie toe. Deze techniek, die de elektrode hoger in de wand plaatst dan bij een klassieke pacemakerimplantatie, zorgt ervoor dat het hart op een veel natuurlijkere manier aangezet wordt om samen te trekken, waardoor er minder kans is op hartfalen.

Een pacemaker wordt geplaatst wanneer het hartritme te traag is en aanleiding geeft tot kortademigheid, duizeligheid of bewustzijnsverlies. Via een elektrode (elektrische draad) in de rechterkamer zal een pacemaker een elektrische impuls geven waardoor de hartspier samentrekt.

Bij een klassieke pacemakerimplantatie wordt de kamerelektrode geplaatst in de tip van de rechterkamer. Hierdoor zal het hart samentrekken op een eerder onnatuurlijke manier, waardoor er op termijn een verhoogd risico ontstaat op verzwakking van de hartspier (hartfalen).

Bij de nieuwe techniek wordt de kamerelektrode hogerop in de wand geplaatst tussen de rechter- en linkerkamer. Hierdoor wordt het hart op een veel natuurlijkere manier aangezet om samen te trekken en vermindert de kans op hartfalen. Er zijn slechts enkele centra in België die met deze techniek bezig zijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten