Huisdieren kunnen eenzaamheid in woonzorgcentra verzachten
bron: IPS - Afbeelding van Henriet Haan via Pixabay

Huisdieren kunnen een “levensreddende rol” hebben, zeggen Australische onderzoekers die elementaire gevoelens van mensen hebben onderzocht tijdens de lockdowns.

Social distancing, werkloosheid en sociaal isolement: covid-19 heeft wereldwijd voor veel mensen het leven ingrijpend veranderd. Het feit dat mensen elkaar minder of zelfs helemaal niet meer konden aanraken, heeft hen tegelijk een van de meest elementaire menselijke behoeften ontzegd.

Huisdieren spelen volgens de wetenschappers een cruciale rol om dit gemis op te vangen. Wie een dier in huis had – of er tijdens de lockdown eentje adopteerde uit een asiel- had minder last van de leegte en eenzaamheid en bovendien bleek een huisdier een buffer tegen stress.

Verschillende van de respondenten in de studie verwezen ook naar het aangeboren vermogen van huisdieren om te “weten” wanneer hun baasjes zich niet lekker voelen en daarop fysiek dichter bij hen komen. Dat geldt niet alleen voor honden en katten: de geïnterviewden noemen ook vogels, schapen, paarden en zelfs reptielen die aanraking beantwoorden.

Huisdier in het woonzorgcentrum

“In het tijdperk van covid-19, social distancing en maatschappelijke onrust zijn onze huisdieren misschien wel de enige levende wezens die we kunnen aanraken en bij wie we troost vinden”, zegt Young. “Mensen hebben een aangeboren behoefte om contact te maken met anderen, maar bij gebrek aan menselijke aanraking helpen huisdieren deze leegte te vullen.”

Young vindt dan ook dat de band tussen huisdieren en patiënten of bewoners in ziekenhuizen, revalidatie- en woonzorgcentra, door het beleid moet worden aangemoedigd. “Waren er meer huisdieren bij hun baasjes in de ouderenzorg toegelaten toen covid-19 die mensen isoleerde van hun familie, had dat mensen enorm kunnen helpen”, zegt ze.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten