“Corona is kans om rokers van sigaret af te helpen”
bron: IPS - Afbeelding van Myriams-Fotos via Pixabay

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lanceerde deze week de campagne “Commit to Quit”. Een jaar lang zullen 100 miljoen mensen digitaal ondersteund worden om te stoppen met roken. Covid doet meer mensen overwegen om te stoppen, en die kans wil de WHO grijpen.

De campagne wordt onder meer gelanceerd op WhatsApp, online, en via een folder. Hierin worden in totaal 104 redenen opgesomd waarom het verstandig is om te stoppen met roken.

Roken en covid

Tijdens de covid-19-pandemie hebben veel mensen aangegeven dat ze werk willen maken van een tabaksstop. Rokers hebben immers meer kans om een ernstige vorm van covid-19 te ontwikkelen en eens ze ziek worden, zijn hun overlijdenskansen ook hoger.

De WHO-campagne wil naar eigen zeggen “van die opportuniteit gebruik maken” om minstens 100 miljoen mensen te bereiken en ze een jaar lang ondersteunen in hun strijd tegen het roken.

“Commit to Quit” zal onder meer inzetten op gezondere omgevingen die bevorderlijk zijn om roken op te geven, er bij overheden op aandringen om de toegang tot rookstopprogramma’s te verbeteren, het bewustzijn te vergroten rond de verleidingstactieken van de tabaksindustrie en rokers te ondersteunen om een succesvolle poging tot stoppen te ondernemen.

Hi, I am Florence

De WHO zal samen met enkele partners digitale tools uitbouwen waar mensen 24/7 de sociale steun kunnen vinden die ze nodig hebben om te stoppen. Zo is er Florence, een virtuele gezondheidswerker van de WHO die rokers die willen stoppen ondersteuning biedt via een online videochat. Florence spreekt nu enkel nog Engels, maar binnenkort komen daar ook Arabisch, Chinees, Frans, Russisch en Spaans bij.

De nadruk van de campagne ligt op de landen waar de meeste rokers ter wereld wonen. Dat zijn onder meer Duitsland, Polen, Turkije, China, India, Vietnam, Brazilië, Zuid-Afrika, Ethiopië, Rusland en de Verenigde Staten.

Juiste stimulans

Stoppen met roken is niet gemakkelijk, en de huidige socio-economische stress die veel mensen ervaren door de coronapandemie maakt het er zeker niet eenvoudiger op. Wereldwijd geven 780 miljoen mensen aan dat ze willen stoppen met roken, maar slechts 30 procent daarvan heeft toegang tot een echt plan om die intentie tot een goed einde te brengen.

“Elk jaar sterven 8 miljoen mensen als gevolg van roken”, zegt directeur-generaal van de WHO, Tedros Ghebreyesus. “Als tabaksgebruikers meer motivatie nodig hebben om te stoppen, biedt de pandemie de juiste stimulans.”

“Miljoenen mensen willen op dit moment stoppen met roken”, zegt WHO-gezondheidsdirecteur Ruediger Krech. “We moeten dat aangrijpen, hen bereiken en steunen en er verder bij iedereen op aandringen om afstand te doen van de tabaksindustrie en diens belangen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten