Een levensechte pop en een bril om artsen en verpleegkundigen te trainen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TrueSim

Als je nu eens een levensechte simulatie van een zieke patiënt op een zodanige manier zou kunnen maken dat artsen en verpleegkundigen medische handelingen op een realistische wijze kunnen oefenen. Dat zou dan levens kunnen redden. Dat was de gedachte van Jasen Hashem en Pieter Tegelaers toen ze hun bedrijf TrueSim in Best (bij Eindhoven) oprichtten. De twee zijn vrienden en kennen elkaar van de tijd dat ze als verpleegkundigen op de Spoedafdeling werkten van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven.
En ze realiseerden hun wens. Althans in de vorm van een prototype. Ze ontwikkelden een pop die symptomen simuleert om artsen en verpleegkundigen te helpen hoe ze echte patiënten moeten behandelen.

De oplossing die Hashem bedacht was om de symptomen op de pop weer te laten geven door software via een Augmented Realitybril. Een AR-bril is een bril die de ‘echte wereld’ samenvoegt met digitale elementen. Zo’n AR-bril zetten de artsen en verpleegkundigen op als ze de behandeling van acute symptomen van een bepaald ziektebeeld willen trainen. “Het voordeel daarvan is dat ze elkaar nog in de ogen kunnen kijken”, zegt Hashem. “Bij een training via een game met Virtual Reality kan dat niet omdat de echte omgeving daarin geen rol speelt.” 

Lastig om te trainen als de symptomen van het ziektebeeld en de medische reactie niet zichtbaar zijn

De vondst van de twee komt voort uit eigen ervaringen. Hashem is zich namelijk sinds 2010 steeds meer gaan toeleggen op het trainen van medici, maar werkt ook nog op de Spoedafdeling. Tegelaers werkt vooral als Spoedverpleegkundige, maar traint af en toe ook medici. 
Na elke evaluatie van een training in het leveren van acute zorg merkte Hashem dat artsen en verpleegkundigen het lastig vonden om te oefenen op een pop waarop de symptomen van het ziektebeeld en de reactie op hun handelingen niet zichtbaar waren. Die moest hij er tijdens de training telkens bij vertellen. ,,Het gevaar daarvan is dat niet iedereen dat op dezelfde manier interpreteert.”  

“Tot nu toe hebben we een prototype”, zegt Tegelaers. “Daarmee kunnen medici een patiënt leren behandelen die last heeft van een allergische reactie (anafylaxie) waardoor diens gezicht opzet en rood wordt. Als de verpleegkundige of arts een injectie met adrenaline toedient aan de pop, ziet deze door de AR-bril dat de zwelling van het gezicht van de patiënt afneemt. Op die manier ziet degene die de training doet direct wat het effect is van diens handeling.”
“Het prototype is echter nog lang niet goed genoeg om als echt trainingsmiddel te functioneren”, zegt Hashem. ,,De user interface is niet goed genoeg. Je moet nu allerlei handelingen verrichten voordat het programma gaat werken. Als dat te ingewikkeld is gaan mensen het niet gebruiken.”

Een pitch bij investeerders moet 100.00 euro opleveren

Dus is er financiële steun in de vorm van ‘funding’ nodig. Op dit moment denken Tegelaers en Hashem dat ze een ton nodig hebben om een ‘minimal viable’ product te kunnen maken dat door ziekenhuizen getest kan worden. Daarvoor zijn ze nu een businessplan aan het schrijven. De test gaan ze doen in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en in het trainingscentrum van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waar Hashem momenteel werkt.
Zeer binnenkort willen Hashem en Tegelaers gaan pitchen bij investeerders. ,,Het product gaat er hoe dan ook komen”, aldus een onverschrokken Tegelaers.

Meerwaarde voor ziekenhuizen en voor het redden van mensenlevens

Als de planning voorspoedig verloopt, zou er in de loop van 2021 een product moeten liggen dat af is. Voor ziekenhuizen zou het grote meerwaarde hebben, en voor het redden van mensenlevens door de verbeterde trainingsfaciliteiten natuurlijk ook. Dat was immers de motivatie om het überhaupt te ontwikkelen. 
,,Nu moeten medici tijd vrijmaken om naar een training te gaan. Meestal in een groep. Terwijl ze weinig tijd hebben. Je haalt ze dan zo een hele middag van het bed vandaan. Als ons product beschikbaar is, voor training van behandeling van meerdere ziektebeelden, kunnen artsen en verpleegkundigen op elk gewenst moment gaan trainen.  Bijvoorbeeld als het even rustig is op de afdeling. Het enige dat daarvoor verder nodig is, is een pop in een bed en de AR-bril met de bijbehorende software van TrueSim.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten