“Een schonere truck is beter voor het milieu”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl ; foto Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Begin volgend jaar rijdt de DAF Truck CF Electric, die in België (Westerlo) en Nederland (Eindhoven) wordt gefabriceerd, 500 elektrische kilometers per dag. Naast dit resultaat van een groter bereik hebben beide DAF-types de prestigieuze internationale ‘Good Design Awards’ gewonnen voor hun ‘uitmuntend design en innovatie’. De onderscheiding in de categorie ‘Product Design Automotive and Transport’ is toegekend door de 55 juryleden van de in Australië gevestigde Good Design Award-organisatie.  In Westerlo worden de cabines en assen van de DAF CF Electric gefabriceerd.

DAF Trucks en de VDL Groep hebben samen een grotere actieradius bereikt door toepassing van een nieuwe generatie batterijen, die ook nog eens een gewichtsbesparing van 700 kilo oplevert  en geheel ten goede komt aan het laadvermogen. 
Volgens DAF en VDL is de CF Electric bij uitstek geschikt voor emissieloze en fluisterstille toepassingen in stedelijke gebieden, waaronder algemene distributie en het bevoorraden van supermarkten, maar bijvoorbeeld ook voor afvalinzameling.

“Belangrijke stap vooruit.”

“Met de nieuwe CF Electric met vergrote actieradius breiden we onze toonaangevende positie op het gebied van elektrisch wegtransport verder uit”, aldus Ron Borsboom, Executive Director DAF Productontwikkeling: “Deze truck is ontwikkeld om een antwoord te geven op de toenemende vraag om in steden de luchtkwaliteit te verbeteren en daarnaast CO2-emissies te reduceren. Met 500 volledig elektrische kilometers per dag kunnen veel transporteurs écht uit de voeten.”

De inzet van elektrische voertuigen vraagt volgens DAF om een specifieke benadering bij klanten. Daarom ondersteunt DAF hen met geavanceerde routesimulatiemodellen om tot de meest efficiënte voertuigplanning te komen. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan slimme scenario’s voor het opladen van de batterij. Bovendien adviseert DAF vervoerders ook over de meest optimale laadinfrastructuur.

Internationale jury: “Een schonere truck die beter is voor het milieu.”

De jaarlijkse Good Design Awards is een van de oudste en meest prestigieuze internationale prijzen ter wereld voor design en innovatie. De Good Design Awards van 2020 telde een recordaantal inzendingen van maar liefst 835 ontwerpprojecten, die stuk voor stuk werden gejureerd.
Sinds de introductie van de huidige generatie LF, CF en XF-trucks won DAF over de hele wereld prijzen, waaronder titels als International Truck of the Year, Fleet Truck of the Year, Green Truck of the Year en Construction Truck of the Year.

Het juryrapport van de Good Design Awards vermeldt o.m.: “De DAF CF en XF zetten de nieuwe standaard op het gebied van uitstraling, bediening, veiligheid, duurzaamheid en prestaties. Innovatief denken heeft gezorgd voor een truck die positief bijdraagt aan het bedrijfsresultaat, het milieu en het welbevinden van de chauffeur. Het ontwerp biedt een slimme combinatie van zowel aerodynamische vormgeving als optimalisatie van de aandrijflijn. Dat zorgt voor een schonere truck die beter is voor het milieu én betere prestaties levert.”

“De chauffeur is van alle comfort voorzien.”

De jury constateert in haar oordeel verder dat het interieurdesign overeenkomsten vertoont met dat van een personenauto: “Dat draagt bij aan het gevoel van verfijning én geeft de truck raffinement. Het interieur kent een doordachte ergonomische lay-out en biedt bovendien mogelijkheden voor maatwerk. Dát en het gebruik van sterke, duurzame materialen met onovertroffen NVH-kwaliteiten (noise, vibration and harshness – voor een stil en kraakvrij interieur zonder trillingen), zorgen ervoor dat de chauffeur van alle comfort is voorzien.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten