Jongeren opleiden tot positieve ‘Young Leaders’
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

De gemeente Meierijstad in de provincie Noord-Brabant is gestart met de pilot ‘Young Leaders in Meierijstad’ voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar. ‘Young Leaders’ is een opleidingsprogramma voor jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken om hun talenten te benutten. Het doel is jongeren te stimuleren in hun ontwikkeling tot zelfbewuste personen die verantwoordelijkheid willen nemen in hun buurt. Jongeren die meedoen, bouwen nieuwe vaardigheden op, leren na te denken over zichzelf en hun toekomst en worden geactiveerd om hun eigen kwaliteiten in te zetten als positief voorbeeld voor andere jongeren in de buurt.

De pilot bestaat uit een trainingsdeel en een activiteitendeel. Tijdens de training worden de jongeren in tien bijeenkomsten uitgedaagd om zich te verdiepen in hun eigen kwaliteiten, de manier waarop zij die kunnen inzetten in hun eigen leven en voor hun woonbuurt en versterken zij hun vaardigheden op het gebied van presenteren, organiseren en samenwerken. Ze bedenken een of meer plannen voor het organiseren van sociale activiteiten in hun buurt. Ook gaan zij van start met de uitwerking van hun ideeën door het samenstellen van een werkplan en begroting. Vervolgens moeten zij hun plannen waarmaken. Met ondersteuning van een coach gaan zij aan de slag met de uitvoering van de activiteiten die zij hebben bedacht. Hierbij valt te denken aan een buurtfeest voor jong en oud, een sporttoernooi of een jongerendebat. Deelnemers kiezen zelf welke initiatieven zij voor hun buurt willen nemen.
Door deelname aan het trainingsprogramma ontdekken jongeren hun talenten, versterken zij hun vaardigheden en leren zij maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen in hun buurt. Zij ontwikkelen zich tot positieve jonge leiders en door met hun initiatieven naar buiten te treden, stralen zij deze activerende boodschap als voorbeeld voor andere jongeren om hen heen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten