Eén maand lang elke dag kunst in Genk
bron: Stad Genk - Afbeelding van Lubos Houska via Pixabay

De kunstsector een hart onder de riem steken en voor extra warmte en verbondenheid zorgen. Dat is het doel van #geendagzonderkunst, de actie van de Genkse Sector Cultuur in samenwerking met lokale kunstorganisaties en socio-culturele verenigingen. Tussen 10 december en 10 januari vind je elke dag kunst en cultuur in de stad op onverwachte plekken, op onverwachte momenten. Bijkomend doet de stad een oproep naar performers die origineel uit de hoek kunnen komen.

Covid-19 heeft een gigantische impact. Niet in het minst op de culturele sector. Iets wat ook in Genk wordt gevoeld. “Heel wat kunstenaars hebben het moeilijk”, beaamt schepen van cultuur Anniek Nagels. “Maar niet alleen zij, wij allemaal missen sociale contacten omdat de meeste vormen van ‘beleving’ gecanceld zijn. Samen met de lokale kunstorganisaties en socio-culturele verenigingen dacht de dienst Cultuur daarom na over alternatieve, coronaveilige vormen van kunst en cultuur. Iets waarmee we een teken van hoop kunnen geven naar de sector én naar de Genkenaren toe. Want kunst verbindt.”

Op straat of aan je oor

“Met #geendagzonderkunst geven we dit signaal”, vervolgt schepen Nagels. “30 dagen lang – tussen 10 december en 10 januari – zal er elke dag een kunst- of cultuurproject doorgaan in Genk. Dat kan gaan van een tentoonstelling over een concert tot een streepje poëzie… In een museum, in de academie, maar ook in de straat, op een plein, aan je deur of aan je oor. Er duiken overal verrassende kunstpop-ups op. Onze missie? Tonen dat een virus kunst niet klein krijgt. Elke dag zorgen voor een moment van verwondering of herkenning. Een warme, artistieke groet brengen aan iedereen die er nood aan heeft.”

Originele wensen

Voor enkele Genkenaren komt #geendagzonderkunst zelfs tot aan de voordeur. Hiervoor wordt in elk stadsdeel lukraak een straat en enkele huisnummers uitgekozen. Deze ‘lucky’ bewoners kunnen tussen 1 en 7 januari bezoek verwachten van een lokale performer die een nieuwjaarswens overmaakt. Maar de Genkenaar kan ook ‘kunst ‘bestellen’ en als kerst- of nieuwjaarsgeschenk aan huis ‘laten afleveren’.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten