Hooggebergte in Colorado herstelt van zure regen
bron: IPS - Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

In het hooggebergte van de Rocky Mountains in Colorado is herstel te zien van zure regen, veroorzaakt door de uitstoot van voertuigen. Volgens wetenschappers van de Universiteit van Colorado is het een langdurige trend.

De niveaus salpeter- en zwavelzuur in de Green Lakes Valley in Niwot Ridge, ten oosten van de Continental Divide, zijn in de afgelopen dertig jaar afgenomen, constateerden de onderzoekers. Hun bevindingen wijzen erop dat de alpine regio’s in Mountain West zich herstellen.

Het is goed nieuws voor wilde dieren en wilde bloemen in het Nationale Park ten noorden van Niwot Ridge, die een lage zuurgraad in het water en de bodem nodig hebben om goed tot bloei te komen. De Rocky Mountains zijn ook een belangrijke waterbron voor veel mensen in Mountain West, en de gezonde ecosystemen beïnvloeden zowel de kwantiteit als de kwaliteit van dit water.

Stikstof

“Het lijkt erop dat het de goede kant op gaat. Door het terugdringen van de uitstoot van het verkeer, veranderen sommige plaatsen die Colorado zo uniek maken, weer naar hoe ze vroeger waren”, zegt Jason Neff, medeauteur van de studie en directeur van het Sustainability Innovation Lab (SILC).

Bijna elke regio in de wereld kreeg in de afgelopen tweehonderd jaar te maken met toegenomen zure stoffen, zoals stikstof, in regen en sneeuw. Stikstofoxiden komen, net als nitraat, vooral in het milieu door voertuigen en energieproductie. Ammonium is een belangrijk ingrediënt van kunstmest. 

Ecosystemen hebben stikstof nodig. Maar als de niveaus te veel stijgen, verandert de samenstelling van de bodem en krijgen inheemse planten het moeilijk. Dat heeft tal van negatieve gevolgen.

Neerslag

Als de temperaturen stijgen in de zomer, stijgt de warme lucht op en daarmee ook de stikstof uit de uitstoot van auto’s, industrie en de landbouw. Als de temperatuur daalt, ontstaan wolken en komen de zure stoffen via neerslag in de bodem en het water terecht.

De onderzoekers analyseerden data uit de periode van 1984 tot 2017 en constateerden dat rond begin 2000 de niveaus salpeter- en zwavelzuur uit neerslag niet meer toenamen in Green Lakes Valley, en kort daarna begonnen te dalen. Ammonium uit kunstmest verdubbelde echter tussen 1984 en 2017 en het is dus goed “om de effecten hiervan te blijven monitoren”, zeggen de onderzoekers.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Geophysical Research: Biogeosciences.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten