Patiënt minder snel naar ziekenhuis door digitaal consult
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Prawny via Pixabay

Huisartsen die werkzaam zijn in het midden van de provincie Noord-Brabant (Tilburg en omgeving) kunnen voortaan digitaal een medische vraag over een patiënt stellen aan de specialisten in het Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Hierdoor hoeven minder patiënten naar het ziekenhuis en krijgen ze toch de juiste behandeling.

Het Digitaal Advies Consult (DAC) van het ETZ biedt de ongeveer 160 huisartsenpraktijken in de regio Midden-Brabant de mogelijkheid advies in te winnen bij een specialist in het ziekenhuis. Gestart wordt met de specialismen neurologie, cardiologie, reumatologie, interne geneeskunde, maag-darm-leverziekten en het pijncentrum. De bedoeling is dat er elke maand een aantal specialismen bijkomt.

Huisarts: “Ik krijg de specialist niet altijd direct aan de lijn.”

Huisarts Esther van Laarhoven heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het DAC en verwacht dat door het digitale consult het contact tussen huisarts en specialist in de dagelijkse praktijk soepeler zal verlopen. “Als ik twijfel over het doorsturen van een patiënt naar het ziekenhuis kan ik een specialist bellen, maar die krijg ik niet altijd direct aan de lijn. En als de specialist vervolgens terugbelt, ben ik soms op dat moment weer druk met een andere patiënt. Nu kan ik mijn vraag via het programma ZorgDomein stellen. Dit heeft bovendien als voordeel dat direct de correspondentie over de patiënt goed wordt vastgelegd.” Het DAC wordt alleen gebruikt bij niet-spoedeisende vragen. De specialist reageert snel: de huisarts kan uiterlijk binnen vijf werkdagen zijn medisch advies verwachten.

Met de zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt over de vergoeding van digitale consulten

Projectleider Karen Verspaandonk verwacht dat door het DAC jaarlijks vele duizenden patiënten niet het ziekenhuis hoeven te bezoeken. “Doordat de huisarts hoofdbehandelaar blijft, heeft het DAC geen invloed op het eigen risico van de patiënt. Met de zorgverzekeraars CZ en VGZ zijn afspraken gemaakt over de vergoeding van de digitale consulten.”
Volgens de projectleider biedt het DAC nog meer voordelen: “Het in de eerste lijn – bij de huisarts – houden van patiënten heeft een positieve invloed op de toegangstijden in het ziekenhuis. Andere patiënten hoeven daardoor minder lang te wachten”. ETZ-reumatoloog Remco Luijten vult aan: “Bovendien bevordert het DAC de samenwerking tussen huisarts en specialist en draagt het bij aan het vergroten van de kennis van de huisarts”.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten