Schonere en gezondere luchtkwaliteit
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl ; foto M. Maggs via Pixabay

Met de ondertekening van het ‘Schone Lucht Akkoord’ werkt het gemeentebestuur van Meierijstad in de provincie Noord-Brabant met de rijksoverheid mee aan een schonere en gezondere luchtkwaliteit boven Nederland.  

Het doel van het Akkoord is de gezondheidsschade door luchtvervuiling in 2030 te verminderen. Voor de delen in Nederland waar de lucht het meest vervuild is, komen extra maatregelen. Dan gaat het om de gebieden rond de grote steden en in de buurt van intensieve veehouderijen. Van deze laatste categorie zijn er volgens de provinciale overheid te veel in Noord-Brabant. De rijksoverheid en de gemeenten willen dat de gezondheidsschade door luchtverontreiniging in 2030 is gehalveerd. Daarvoor is nodig dat het rijk, gemeenten en provincies samenwerken om de juiste maatregelen te nemen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt het ‘Schone Lucht Akkoord’ op samen met gemeenten en provincies. In 2020 organiseert het ministerie verschillende bijeenkomsten voor beleidsmakers, handhavers en medewerkers van maatschappelijke organisaties over het Akkoord.

Gezondheidsschade door luchtverontreiniging

Luchtverontreiniging kan gezondheidsschade veroorzaken, zoals luchtweg- en longaandoeningen. Verkeer, landbouw, industrie, scheepvaart en houtstook zijn veroorzakers van luchtverontreiniging.
Om de kwaliteit van de lucht te verbeteren werkt Nederland ook samen met andere landen binnen Europa aan het internationaal luchtbeleid.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten