Het contactonderzoek in Vlaanderen heeft van mei tot november ongeveer 44 miljoen euro gekost. Dat is ruim de helft minder dan de 101 miljoen die maximaal voorzien was voor deze periode. Tot nu toe heeft het contactonderzoek bijna 400.000 personen succesvol telefonisch gecontacteerd, vaak na meerdere pogingen, en zo’n 45.000 huisbezoeken gedaan. Het contactonderzoek bereikt besmette personen en hun contactpersonen zeer volledig en vooral zeer snel, zodat mensen met een hoger risico om besmet te zijn, snel in quarantaine kunnen gaan en zich kunnen laten testen.
De Vlaamse overheid sloot begin mei een overheidsopdracht af met een consortium van call centra, de ziekenfondsen en KPMG. Hun belangrijkste opdracht is om zo snel mogelijk personen die besmet zijn met COVID-19 op te bellen of te bezoeken, hun om contactpersonen in kaart te brengen en vervolgens die contactpersonen te verwittigen dat ze in quarantaine moeten gaan en zich moeten laten testen. Ze doen dat zodra ze de gegevens van de te contacteren personen aangeleverd krijgen via een beveiligd federaal dataplatform.
Het contract voor deze opdracht liep aanvankelijk tot eind november en voorzag hiervoor een maximaal bedrag van 101.363.922,02 euro. Uiteindelijk blijkt er voor deze periode rond de 44 miljoen uitgegeven te zijn. Gezien de blijvende noodzaak voor contactonderzoek, is het contract intussen verlengd tot eind mei 2021.
De lagere uitgaven zijn te danken aan de flexibiliteit in het contract. Er is bepaald dat het aantal contactonderzoekers stijgt en daalt afhankelijk van het aantal personen dat gecontacteerd moet worden. In maanden met weinig besmettingen, zoals afgelopen zomer, wordt een basiscapaciteit ingezet waardoor het kostenplaatje lager uitvalt. Een basiscapaciteit is altijd nodig om pieken op te vangen. In maanden met veel besmettingen, zoals oktober en november, stijgt het aantal contractonderzoekers navenant en dus ook de kosten. In juli, wanneer de COVId-19-epidemie het minste woedde, kostte het contactonderzoek zo 3,3 miljoen euro. Rond het toppunt van de tweede golf in november zal het contactonderzoek naar schatting 14 miljoen kosten. Intussen wordt de personeelscapaciteit terug afgebouwd.
Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “We beseffen natuurlijk dat 44 miljoen nog altijd een zeer hoog bedrag is, maar tegenover die kostprijs staat een enorm aantal personen dat snel is opgebeld of bezocht om contactpersonen te bevragen en te verwittigen, waardoor de verspreiding van het virus vertraagd wordt. Er wordt onder andere ook intensief meegewerkt aan bron- en clusteronderzoek en aan technische verbeteringen die het bereik en de snelheid van het contactonderzoek continu verbeterd hebben. Een tweede golf heeft het contactonderzoek niet kunnen tegenhouden, met een virus waarbij mensen ook zonder symptomen elkaar besmetten blijft het gedrag van mensen de belangrijkste factor, maar het contactonderzoek heeft de tweede golf ongetwijfeld vertraagd en minder erg gemaakt dan die al was, waardoor heel wat gezondheidskosten zijn uitgespaard.”