Studenten bouwen huis dat elektromagnetische straling tegenhoudt
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl ; foto: Brainport Eindhoven

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaan begin volgend jaar een huis bouwen dat de elektromagnetische straling van bijvoorbeeld bluetooth en telefoons tegenhoudt. Dat is een uitkomst voor mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Sommigen hebben namelijk last van elektromagnetische straling. Dit uit zich bijvoorbeeld in hoofdpijn of slaapproblemen. Zelf hebben zij vaak geen apparaten die straling veroorzaken en door dit huis wordt ook de straling van buitenaf minder.

De studenten van de TU/e zoeken naar een optimale combinatie van materialen en bouwconstructies om zo min mogelijk straling toe te laten in het huis.
Architectuurstudent en leider van het project Kendal Varolgunes benadrukt dat de studenten zich voornamelijk zullen bezighouden met de bouwkundige aspecten van het huis. “We onderzoeken niet in hoeverre de straling schadelijk is voor mensen, dat is aan medisch specialisten”, zegt hij.
Uit een onderzoek van de European Economic and Social Committee blijkt dat drie tot vijf procent van de Europeanen gevoelig is voor straling. Dat komt neer op ongeveer 13 miljoen mensen. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat de klachten die mensen ervaren ook daadwerkelijk van elektromagnetische straling zijn.

Mensen worden zich meer bewust van straling

Varolgunes verwacht dat mensen, met of zonder klachten, zich in de toekomst meer bewust worden van de hoeveelheid straling in hun huis en dat zij daar een oplossing voor willen. “We zien dat er in andere landen al normen zijn opgesteld over de toelaatbare hoeveelheid straling in een huis. Net zoals er geluidsnormen zijn opgesteld”, legt hij uit. “In Nederland is dat nog niet het geval. Vandaar dat wij dit gaan onderzoeken.” 

Lastig als een gezinslid stralingsgevoelig is

Het eerste stralingsvrije huis wordt een soort ‘tiny house.’  Een ‘tiny house’, de naam zegt het al, is een klein huis waarin duurzamer, goedkoper en milieuvriendelijker kan worden geleefd. Varolgunes: “Dat is voor deze toepassing een ideale vorm.”  Volgens de architectuurstudent is het voor gezinnen soms lastig als iemand stralingsgevoelig is. “Diegene kan dan bijvoorbeeld niet goed tegen telefoons en de wifirouter terwijl anderen wel gewoon Netflix willen kijken.” De studenten hebben de huizen zo ontworpen dat ze dan verschillende ’tiny houses’ aan elkaar kunnen koppelen. “Zo heeft ieder een eigen ruimte en is het toch één huis.”
De studenten hebben een zogenoemd prefab-concept uitgewerkt. Delen van het huis worden ergens anders al geproduceerd, zodat de huizen heel snel gebouwd en weer afgebroken kunnen worden. “In het eerste huis willen we veel testen gaan doen om bijvoorbeeld te kijken hoe de stralingsdichtheid van materialen door de tijd heen verandert”, vertelt Varolgunes. Voorafgaand aan de conceptontwikkeling hebben zij de materialen en mogelijk constructies van het huis ook al uitvoerig getest. “Maar in de praktijk pakt het toch weer anders uit. Het is dus goed om metingen te blijven doen”, zegt hij. De afgelopen tijd had hij ook intensief contact met iemand die gevoelig is voor straling. “Als het financieel gezien allemaal lukt, gaat zij in het eerste huis wonen.”

Renovatiepakket om bestaande huizen stralingsdicht te maken

Naast de complete huizen, willen de studenten ook kijken naar renovatiepakketten om een bestaand huis stralingsdicht te maken. “Hier zouden eventueel bouwbedrijven of de overheid gebruik van kunnen maken om hun klanten en inwoners te helpen”, legt de teamleider uit. De studenten willen met hun huis de overheid helpen bij het opstellen van normen rondom straling. “Wij vinden het belangrijk om niet alleen onderzoek te doen en adviezen te geven, we willen ook daadwerkelijk laten zien dat het werkt”, stelt hij. “Vanuit de universiteit kunnen wij aan beide elementen bijdragen.”
De komende tijd wil hij het huis dan ook als studententeam zonder winstoogmerk verder ontwikkelen. “Zolang we aan de universiteit verbonden zijn, kunnen we gebruik maken van faciliteiten, de aanwezige kennis en het grote netwerk. Dat is in deze fase heel waardevol”, zegt Varolgunes. “In de toekomst kunnen we eventueel een startup opzetten om de prefab huizen en renovatiepakketten naar de markt te brengen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten