Muziek verlicht de donkere dagen voor Kerst
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Philips Harmonie

De internationaal bekende Philips Harmonie uit Eindhoven onder leiding van de Belgische maestro Matty Cilissen verzorgt onder het motto ‘muziek verlicht de donkere dagen voor Kerst’ de komende decemberzondagen een zevental kerstconcerten voor de inwoners en medewerkers van een aantal verzorgings- en verpleeghuizen van Vitalis en Archipel in Eindhoven. Het in 1911 opgerichte bedrijfsorkest van de N.V. Philips Gloeilampenfabrieken wil hiermee de medewerkers en inwoners van zorg- en verpleeginstellingen een hart onder de riem steken. En dat gebeurt uiteraard geheel belangeloos. “Want”, zegt Ben van den Biggelaar, de trombonist én PR-man van het orkest, “Covid-19 is voor niemand leuk, maar voor medewerkers en inwoners van verpleeginstellingen is het vaak extra zwaar.”

 “Vanuit Vitalis zijn we erg blij met deze concerten in de aanloop naar kerst”, zegt Annabel van Loon, activiteitenbegeleidster bij Vitalis. Lisette van Druenen, dagbestedingsspecialist van Archipel: “Muziek verbindt, zeker in deze tijd. Daarom vinden we het ook zo fijn dat de Philips Harmonie, op vier locaties van Archipel, de cliënten een speciale zondag bezorgt.”
Uiteraard worden de concerten verzorgd binnen de RIVM-richtlijnen om te voorkomen dat de groepsomvang wordt overschreden. In het voorjaar van 2021 wil de Philips Harmonie ook kleinschalige concerten gaan verzorgen in ziekenhuizen.

Bij Vitalis Woonzorg Groep in Eindhoven werken ongeveer 2.300 werknemers, die samen met meer dan 1.250 vrijwilligers dagelijks ondersteuning bieden aan meer dan 6.500 ouderen.
Bij Archipel bieden zo’n 1800 medewerkers samen met ruim 1450 vrijwilligers dagelijks ondersteuning aan meer dan 3000 cliënten, die zelfstandig kunnen wonen of verblijven.

 Een van de meest vooraanstaande Europese bedrijfsorkesten

De Philips Harmonie is uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande Europese bedrijfsorkesten. Het orkest speelt op het hoogste niveau een grote diversiteit aan klassieke en populaire muziek voor een breed publiek. Het probeert met zijn concerten verbindingen te leggen door samenwerking met andere muziekculturen.

Het 60 musici tellende orkest heeft in de loop van de jaren een veelzijdig repertoire opgebouwd, van klassiek tot populair. Met complete, avondvullende programma’s met nieuwe en vernieuwende composities en arrangementen. Zo introduceerde het ook ‘lichte muziek’ in de Nederlandse blaasmuziek. Het produceerde succesvolle kortere of langere concertreeksen, zoals voorjaarsconcerten, kerst- en nieuwjaarsconcerten, bevrijdings- en benefietconcerten.

Bijzondere projecten van de Philips Harmonie zijn de ‘Carmina Burana’, de concertante ‘West-Side Story in Concert’ en het showoptreden tijdens de benefietgala-avonden ‘Sharing Success’ ten behoeve van het Lilianefonds.
Het orkest begeleidde tijdens concerten tal van professionele en opkomende solisten uit binnen- en buitenland. Om er enkele te noemen: Donna Summer, Marco Bakker, Ernst Daniël Smid, Henk Poort, Astrid Crone, Gé Reinders, Gerard van Maasakkers, The Young Dutch Andrew Sisters, Willeke Alberti, Anita Meijer, Lee Towers, Chaira Borderslee, Jorge Castro, Melissa Janssen, Johnny Rosenberg, Laetitia Gerards, Björn van der Doelen en DJ La Fuente.     

Maestro Cilissen is ook dirigent van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht

Dirigent is de Belg Matty Cilissen (1976). Hij staat al sinds 2008 op de bok in Eindhoven. Matty is ook dirigent van Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht en van een aantal andere gerenommeerde orkesten.

Matty kreeg al op 6-jarige leeftijd zijn eerste muzieklessen en volgde diverse muziekopleidingen aan de conservatoria van Brussel, Gent, Antwerpen, Maastricht en het Lemmensinstituut in Leuven. Als hoofdvakken koos Matty  ‘directie’ (bij onder anderen François De Ridder, Jan Cober, Dirk de Caluwé, Norbert Nozy, Jan Hadermann, Dirk Brossé en Jan Van der Roost) en ‘dwarsfluit/piccolo’ (bij onder anderen Gaby Van Riet en Wim Tonnaer).

Matty behaalde maar liefst vier masterdiploma’s, waaronder het masterdiploma orkestdirectie (Cum Laude) en het masterdiploma symfonische orkestdirectie (Cum Laude). Daarnaast studeerde hij muziekgeschiedenis, orkestratie, percussie, klassieke en 20e-eeuwse vormanalyse, harmonie, contrapunt, kamermuziek en muziekfilosofie. In de wereld van de symfonische blaasmuziek was Matty al op zeer jonge leeftijd erg succesvol als dirigent. Op onder andere het Wereldmuziekconcours te Kerkrade, het TEMA Tielen Concours, een wedstrijd voor lichte muziek en entertainment en het Certamen te Altea (Spanje) behaalde hij dan ook verschillende laureaatstitels. Ook behaalde hij de hoogste artistieke resultaten van alle deelnemers in het teken van de toelatingsproeven Officier Kapelmeester bij de Belgische Defensie. In de zomer van 2017 werd hij wereldkampioen in de Concertafdeling met Harmonie Sint Petrus en Paulus op het WMC 2017 te Kerkrade.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten