Stad Hasselt pakt uit met gratis online filmfestival ‘Ciné Solidair’
bron: Stad hasselt - Afbeelding van Sabine Lange via Pixabay

Kerstmarkten zijn verboden en de bioscoopzalen zijn dicht, toch voorziet de stad Hasselt een warme en beklijvende bubbelactiviteit voor alle inwoners. Samen met Cinema Zed Hasselt en Z33 organiseert het onder de noemer ‘Ciné Solidair’ een online en gratis filmfestival met liefst negen steengoede documentaires die de wereld kritisch bevragen en je doen schuifelen op je stoel.

Met mooie films en documentaires Hasselaren bewuster maken van de wereld rondom hen, dat is geen primeur voor de dienst Gelijke Kansen van de stad Hasselt. Maar omdat het filmfestival Ciné Solidair dit jaar niet ‘live’ kan plaatsvinden, is er een online variant op poten gezet. Zo kan je van thuis uit en gratis genieten van een reeks documentaires. Negen om precies te zijn en stuk voor stuk straffe documentaires die thema’s als ongelijkheid, mensenrechten, klimaat en gender belichten. En die je nieuwe inzichten schenken. Recente pareltjes als het internationaal bekroonde ‘For Sama’, over de impact van het oorlogsgeweld in Syrië op mensen zoals jij en ik. Of ‘Maman Colonelle’, het portret van een buitengewoon moedige vrouw die strijdt tegen seksueel geweld en uitbuiting in Bukavu.

“We zijn heel blij dat we met Ciné Solidair een beklijvende bubbelactiviteit aan onze inwoners kunnen aanbieden tijdens de kerstvakantie”, vertelt Joost Venken, schepen van Ontwikkelingssamenwerking. “Het zijn stuk voor stuk straffe documentaires die thema’s als ongelijkheid, mensenrechten, klimaat en gender belichten, en niet alleen je hoofd maar ook je hart beroeren. Zelf kijk ik het meest uit naar Sakawa. Dat is een Belgisch-Ghanese film die gaat over laptops die aan het eind van hun leven eindigen als e-waste in Ghana op grote storten, en waar mensen op zoek gaan naar materiaal uit die computers om daar data op te vinden om scams of oplichtingspraktijken op te zetten. Ik stel me dan de vraag: wie licht nu eigenlijk wie op? En kun je het iemand kwalijk nemen die moet rondkomen met 12 euro per maand dat die naar andere bronnen van inkomsten zoekt? Ik ben heel benieuwd of de film daar nieuwe inzichten in gaat bieden.”

De documentaires zijn gratis online te bekijken tot en met 3 januari, wanneer en hoe vaak je maar wilt. Uitgezonderd de documentaire ‘For Sama’. Omdat die nog maar recent werd uitgebracht, is het niet mogelijk om die ongelimiteerd gratis aan te bieden. 200 Hasselaren kunnen de film toch gratis zien dankzij een unieke toegangscode. Meer informatie hierover – en over alle films – vind je op www.hasselt.be/nl/cinesolidair. Veel plezier!

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten