Antwerpen zet nog meer in op digitale ondersteuning van kwetsbare bewoners
bron: Stad Antwerpen - Afbeelding van Leni_und_Tom via Pixabay

Met het project ‘Digitaal Inclusieve Wijk’ wil de stad Antwerpen zoveel mogelijk inwoners toegang geven tot digitale systemen en ervoor zorgen dat ze ook overweg kunnen met digitale toepassingen. Eerder dit jaar ging op het Kiel en in de Damwijk een proefproject van start om kwetsbare buurtbewoners hierbij op een laagdrempelige manier te helpen. Het e-inclusieproject zal worden uitgebreid naar de wijken Antwerpen-Noord, Borgerhout en Deurne-Noord. Dit wordt nog ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Begin dit jaar startten Buurtwerk Elegast in de Damwijk en Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw op het Kiel met het project ‘Digitaal Inclusieve Wijk’. Vanuit beide buurtwerken kregen bewoners met weinig digitale vaardigheden en met weinig toegang tot internet en computers, laagdrempelige ondersteuning.

Door de coronacrisis sinds maart werd de noodzaak aan deze ondersteuning en de verderzetting ervan extra duidelijk. Na goedkeuring door de gemeenteraad zal het project met stedelijke steun uitgebreid worden naar de buurtwerken van Samenlevingsopbouw in Antwerpen-Noord, Borgerhout en Deurne-Noord.

Mattia De Pauw, projectcoördinator ‘Digitaal Inclusieve Wijk’ bij Samenlevingsopbouw: “De buurtwerken krijgen veel vragen rond het gebruik van computers, smartphones en digitale toepassingen. De coronacrisis zorgde ervoor dat ook heel gewone zaken nu digitaal verlopen. Dingen zoals administratie, werk zoeken en kinderen ondersteunen bij hun huiswerk. Samen met vrijwilligers maken we mensen zo eenvoudig mogelijk wegwijs in de digitale wereld. In samenwerking met andere buurtorganisaties brengen we digitale noden en knelpunten in kaart en zoeken we mee naar oplossingen.”

Schepen voor digitalisering en communicatie Claude Marinower: “Als stad zetten we al van bij het begin van de legislatuur sterk in op digitalisering. Het is echter geen geheim dat de coronacrisis deze digitale transformatie in een stroomversnelling brengt. Toch zien we dat nog veel mensen achterblijven. Ik ben mij hiervan bewust en weet dat we de digitale trein nu niet mogen missen en iedereen moeten meenemen. Daarom breiden we onze wijkgerichte aanpak uit naar drie nieuwe locaties. Deze aanpak werkt om de digitale kloof te verkleinen, en is een mooie aanvulling op het aanbod van de webpunten.”

Het overkoepelende e-inclusieproject ‘Digitaal Inclusieve Wijk’ is een samenwerking tussen de steden Antwerpen, Gent en Kortrijk. Dit project wordt financieel ondersteund vanuit het ING-fonds voor een digitalere samenleving, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Meer info op www.digitaalinclusievewijk.be.

Webpunten in Antwerpen

In de webpunten kunnen mensen terecht voor laagdrempelige cursussen en voor begeleiding bij het gebruik van een computer, smartphone of tablet. Toch is de drempel van het webpunt voor sommige mensen nog te hoog. In het project ‘Digitaal Inclusieve Wijk’ worden mensen in hun eigen omgeving aangesproken en aangemoedigd om hun eerste stappen in de digitale wereld te zetten, waarna ze soms toch de stap naar het webpunt durven zetten. In Antwerpen zijn er 12 webpunten. Op www.antwerpen.be/webpunten staat er meer informatie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten