Werkinnovatieprijs voor wonen, werken en welzijn in de wijk
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto via Pixabay

Jongeren en 55-plussers in de wijk de kans geven uit de bijstand te komen, kwetsbare ouderen langer zelfstandig laten wonen, een bijdrage leveren aan het terugdringen van de woningnood onder jongeren én meer sociale cohesie in de wijk. Dit alles vatten Archipel, Ergon en Woonbedrijf samen in het collectief ‘4W: Wonen, Werken, Welzijn in de Wijk’. Het plan dingt mee naar de Werkinnovatie Prijs van Start Foundation en Cedris. Ook de gemeente Eindhoven steunt het initiatief.

Archipel is een woonzorggroep met verschillende locaties die zowel zorg en wonen aanbieden, Ergon is de uitvoerder van de Wet Sociale Werkvoorziening en Woonbedrijf is een sociale woningverhuurder. Start Foundation komt voort uit de verkoop van Uitzendbureau Start, de opbrengst daarvan kwam bij de Foundation terecht. Start Foundation beschouwt zichzelf als een ‘maatschappelijk ontwikkelaar.’ Cedris is de Nederlandse brancheorganisatie voor sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie. Beide instanties dagen samen sociale werkbedrijven en sociaal ondernemers uit plannen te bedenken voor nieuw betaalde banen voor mensen die nu vrijwel kansloos zijn op de arbeidsmarkt. De plannen moeten begin volgend jaar uitvoerbaar zijn. Volgende maand kiest een onafhankelijke jury drie winnaars, die elk één miljoen euro ontvangen om hun plan uit te voeren. Het plan moet bestaan uit een businessmodel voor banen die een oplossing bieden voor maatschappelijke vraagstukken die in de reguliere economie niet zijn te bekostigen en geen bestaande banen verdringen.

De Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu: “Het is super om te zien hoe drie maatschappelijke organisaties in onze stad in korte tijd een treffend collectief hebben opgezet. Het is een mooi voorbeeld van samenwerking en kruisbestuiving op de thema’s wonen, werken en welzijn in de Eindhovense wijken. Daar draagt de gemeente graag aan bij. Ik hoop dat dit project de Werkinnovatie Prijs gaat winnen, zodat de pilot ook echt uitgerold kan worden in de wijk.”

Uniek concept voor werkinnovatie

De Werkinnovatie Prijs van Start Foundation en Cedris heeft tot dit unieke concept en samenwerking geleid van Ergon, Archipel en Woonbedrijf. Zij zijn samen de coproductie ‘Doe Mee met 4W’ in Eindhoven gestart. Als de Werkinnovatie Prijs wordt toegekend aan ‘Doe Mee met 4W’, start het project in de Eindhovense wijk Gestel. Als het project daar goed verloopt, is het de bedoeling dat ‘Doe Mee met 4W’ ook in andere wijken wordt uitgerold.

Voor mensen die nu tussen de wal en het schip vallen

Het plan is om werkloze jongeren en 55-plussers uit de wijk Gestel die nu tussen wal en schip vallen op de arbeidsmarkt, maatschappelijk relevant werk te bieden. Werk waarbij kwetsbare ouderen zijn gebaat. De jongeren gaan aan de slag met allerlei werkzaamheden die nu blijven liggen of niet vergoed worden, zoals mantelzorgers ondersteunen, extra aandacht geven aan bewoners in het verzorgingshuis, verhuishulp bieden en hand- en-spandiensten verrichten. Dit gebeurt onder begeleiding van een 55-plus ‘buddy’. In sommige gevallen trekken de jongeren zelfs bij hun oudere cliënten in, bijvoorbeeld in een gesplitste woning, zodat zij ook een woonruimte hebben.

“Er zijn jongeren die het gevoel hebben aan de zijlijn te staan.”

Voor Yvonne van Mierlo, algemeen directeur van Ergon, is het doel glashelder. “Er zijn jongeren die het gevoel hebben aan de zijlijn te staan en graag willen werken. En er is een groep 55-plussers die moeilijk aan het werk komt. In dit project komen die twee bij elkaar”, aldus Van Mierlo. Ergon zorgt met haar partners voor het matchen en begeleiden van de jongeren en 55-plussers. Voor de start wordt ingezet op twintig vaste banen. “We hopen aan het einde van het tweede jaar 45 vaste banen vervuld te hebben vanuit Doe Mee met 4W”, vertelt Van Mierlo.

Eenzaamheid bestrijden en zelfredzaamheid bevorderen

Archipel deelt het enthousiasme van Ergon. Eppie Fokkema, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Archipel, legt uit: “Als zorggroep weten we welke activiteiten buiten het medische circuit en de vergoeding van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vallen. Klusjes doen in huis, toezicht bij ouderen die in hun eentje in een groot huis wonen, sociaal vervoer, met hem of haar naar de winkel; allemaal zaken waarmee je de eenzaamheid onder ouderen bestrijdt en hun zelfredzaamheid bevordert. Dit collectief is op zo veel vlakken relevant en zelfs nodig.”

Sociale cohesie in de wijk

Voor Woonbedrijf zijn leefbaarheid in de wijk en optimale inzet van sociale huurwoningen de prioriteiten. Om ervoor te zorgen dat jongeren en ouderen die deelnemen aan ‘Doe Mee met 4W’ dicht bij elkaar kunnen wonen, maakt Woonbedrijf hiervoor geschikte woningen beschikbaar en neemt diensten af voor haar bewoners. Corporatiebestuurder Ingrid de Boer licht toe: “Doe Mee met 4W is een prachtig initiatief om mensen bij elkaar te brengen. Om hun behoefte om te geven, delen en te ontvangen te faciliteren. Door een mix van mensen uit één wijk op deze manier met elkaar te verbinden ontstaat er meer sociale cohesie, veiligheid en betrokkenheid. Een fijne buurt wensen we voor al onze bewoners.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten