Een wapen tegen eenzaamheid: gratis online zelfhulpcursus
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Humanitas ‘s Hertogenbosch

Juist in deze decembermaand, juist rond de feestdagen van Kerst en jaarwisseling, juist in deze coronatijd, is eenzaamheid een veel voorkomende ‘plaag’ voor heel veel mensen en met name alleenstaanden. In de strijd tegen eenzaamheid heeft ‘Humanitas’, een vereniging voor maatschappelijke dienstverlening en samenlevingsopbouw, een nieuw wapen gelanceerd: een gratis online zelfhulpcursus ‘Meer contact.’ Jacqueline Vermeulen van de  afdeling ’s-Hertogenbosch, weet er alles van. Zij leidde de proef met de cursus met 50 deelnemers. 

Jacqueline legt uit: “De cliënt van de cursus ontvangt twee maanden lang elke dag een e-mail. De training is door de vele voorbeelden praktijkgericht en leuk om te doen. Je begint als deelnemer thuis in je eigen veilige omgeving en gaat van lieverlee steeds vaker buiten de deur praktijkopdrachten doen. Veel van die opdrachten zijn gericht op het leggen van contact in de eigen buurt, denk aan het praatje met de buren of met mensen in de straat. De mails en opdrachten kosten nooit meer dan tien minuten per dag en zijn luchtig van opzet. Door de persoonlijke insteek blijven deelnemers gemotiveerd. Als deelnemer leer je wat je zélf kan doen om meer en leukere contacten te krijgen. Tijdens de twee maanden durende training leer je hoe je je comfortabeler voelt in (nieuwe) sociale situaties.”
De cursus ‘Meer Contact’ bestaat uit een serie van zestig e-mails. Deelnemers krijgen twee maanden lang elke dag één mail. Soms bestaat die mail uit een paar alinea’s tekst, dan weer een video. Soms zijn er schrijf- of doe-opdrachten. Doe-opdrachten zijn bedoeld om contacten te leggen.

“Ook steeds meer jongeren raken in een sociaal isolement.”

Jacqueline: “Eenzaamheid stond al enorm in de belangstelling en door corona is dat alleen maar toegenomen. Tijdens corona moesten wij allemaal onze sociale contacten beperken. Dus als jouw netwerk al te smal was, dan werd je daar stevig mee geconfronteerd. Daarom bieden wij inwoners van ‘s-Hertogenbosch de mogelijkheid duurzaam de eigen eenzaamheid te verminderen. Dat vinden we belangrijk!”

Jacqueline weet waarover ze praat. Ze heeft immers ervaring opgedaan toen ze deproef begeleidde. Ze noemt het een misverstand te denken dat eenzaamheid een groot probleem is voor ouderen, voor 70 plussers. Volgens haar komt eenzaamheid in verhouding juist meer voor in andere leeftijdscategorieën. Jacqueline: “Door corona zien hulpverleners ook dat meer jongeren in een sociaal isolement raken. En juist dat moet worden voorkomen.”

Goed getrainde vrijwilligers

Humanitas is een landelijk opererende vereniging. Jaarlijks ondersteunen ongeveer 19.000 geschoolde vrijwilligers zo’n 74.000 mensen. Het scholingsaanbod voor de vrijwilligers wordt georganiseerd door de Humanitas Academie.
In de regio ‘s-Hertogenbosch bieden jaarlijks ruim 495 goed getrainde vrijwilligers gratis steun aan meer dan 4500 deelnemers. De Bossche afdeling werkt binnen zes verschillende thema’s: opvoeden, opgroeien, thuisadministratie, detentie, rouw en verlies en eenzaamheid.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten