Stimulerende duwtjes in de rug van de mantelzorger
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Bob Dmyt via Pixabay

Mantelzorgen, zorgen voor je naaste.
Het is een mooi en betekenisvol beroep, maar vaak ook heel erg zwaar. Soms heeft de mantelzorger (m/v) veel (start)vragen, loopt hij of zij langzaam vast, of komt er ineens gewoon even te veel op hem of haar af. En kan de mantelzorger wel een duwtje in de rug gebruiken. In Helmond kunnen ze daarvoor zorgen. Daar hebben ze er iets op gevonden. Het Goedvoormekaarproject.  

Voor het GoedVoorMekaarproject in Helmond (92.000 inwoners, 15 kilometer ten noordoosten van Eindhoven) zijn de zaadjes twee jaar geleden zijn geplant. Toen bogen verschillende organisaties, professionals en vrijwilligers zich samen met ervaringsdeskundigen over de vraag: hoe krijgen we mantelzorg toekomstbestendig?

Met een startsubsidie van de gemeente Helmond uit het Sociaal-Innovatiefonds en cofinanciering van participerende partijen klonk begin dit jaar het officiële startschot voor het project. Intussen is rondom de projectorganisatie een lerend netwerk ontstaan. Onderdeel van dit netwerk zijn inmiddels verschillende zorg- en welzijnsorganisaties, ervaringsdeskundigen en specialisten op het gebied van mantelzorgondersteuning, innovatie, onderzoek, gedragsverandering, ketenzorg, training/opleiding en projectmanagement.

Een gesprek, een box en een monitor: goedvoormekaar

Het ‘duwtje in de rug’ van een mantelzorger (m/v) begint met een GoedVoorMekaarGesprek.  De mantelzorger gaat met een mantelzorgprofessional gedurende anderhalf uur in gesprek, thuis of op locatie.
De mantelzorger krijgt een GoedVoorMekaarBox. Dit is een handig informatiepakket met gegevens over mantelzorg, ondersteuningsmogelijkheden, lokale initiatieven en wet- en regelgeving. 
En dan is er nog de GoedVoorMekaarMonitor, waartoe de mantelzorger toegang krijgt. De monitor is een handig ‘gereedschap’ waarmee hij of zij meer inzicht krijgt in de eigen situatie en met behulp waarvan hij of zij, samen met de professional, een persoonlijk verbeterplan kan maken. 

Het Goedvoormekaarproject verkeert weliswaar nog in een ontwikkelingsfase, maar de aanpak is al wel in gebruik als leerproject. Dus wil de organisatie in deze fase nog graag van ervaringsdeskundigen leren door informatie, feedback, ervaringen en verhalen van mantelzorgers. Want die zijn waardevol en nuttig, omdat ze kunnen worden gebruikt bij de verdere ontwikkeling van interventies die mantelzorgers kunnen helpen. Dit geldt ook voor de anonieme vragenlijst en GoedVoorMekaarMonitor die moeten worden ingevuld. In ruil daarvoor ontvangt de mantelzorger de GoedVoorMekaarBox met enkele presentjes als dank!

“Samen vorm en inhoud geven aan innovatieve mantelzorgondersteuning voelt als een cadeau. “ 

Helmonder Bas van Poppel is de kwartiermaker van het project. Bas: “Samen met elkaar werken we aan het project. En als netwerk vergroten we kennis, inzicht en ervaring over de vraag hoe we mantelzorgers tijdig kunnen vinden, bereiken en preventief ondersteunen.”
“Mantelzorg is een thema wat mij aan het hart gaat. Als trotse Helmonder, oud mantelzorger en waarschijnlijk nog meermalen toekomstig mantelzorger, vind ik het belangrijk mee te kunnen helpen. Samen vorm en inhoud geven aan innovatieve mantelzorgondersteuning met zo´n diverse groep voelt als een cadeau.“

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten