Voel je beter – Geen druppel alcohol in januari
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto kalhh via Pixabay

4085 Noord-Brabanders, waaronder de twee Nederlandse redacteuren van deze goednieuwssite, drinken deze maand januari geen druppel alcohol. In totaal zeggen bijna 30.000 Nederlanders ‘IkPas’ tegen alcohol tijdens deze Amerikaanse variant van ‘Dry January.’ Daarmee zetten ze 30 dagen hun alcoholgebruik op pauze. In de Noord-Brabantse stad stad Tilburg krijgt de actie een bijzonder tintje. Tilburg heeft met Nijmegen de primeur voor de eerste ‘IkPas-stedenbattle.’  De inwoners van beide steden deden hun best om allebei zoveel mogelijk deelnemers voor ‘IkPas’ te werven. Nijmegen heeft gewonnen. Bij de start van de non-alcoholactie telde de Gelderse stad de meeste deelnemers: 1621 tegen Tilburg 705.

Uit onderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in Zuidoost-Noord-Brabant (de regio rond Eindhoven en Helmond) is naar voren gekomen dat 37.000 volwassenen wekelijks te veel alcohol drinken. Dit betekent dat mannen meer dan 21 en vrouwen meer dan 14 glazen alcohol drinken per week. Mede hierom heeft de GGD Brabant-Zuidoost de inwoners opgeroepen met de actie ‘IkPas’ het alcoholgebruik op pauze te zetten.

Rijksoverheid betaalt de actie

‘IkPas’ is een initiatief van de Stichting Positieve Leefstijl en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het doel van de actie is het creëren van bewustwording om wel of niet te drinken. Om erachter te komen wat alcohol met je gezondheid doet, zetten de deelnemers gezamenlijk hun alcoholgebruik voor 30 dagen op pauze. Er wordt dus niet gevraagd te stoppen met alcohol, maar om een pauze in te lassen. Veel deelnemers aan de voorgaande jaren van ‘IkPas’ ervaren naast bewustwording ook positieve lichamelijke veranderingen: ze voelen zich fitter en scherper (63%), slapen beter (55%), vallen af (32) en krijgen een betere huid.
De Stichting Positieve Leefstijl stelt: “Gewoontepatronen kunnen handig, maar ook bedrieglijk zijn. Soms gaan ze onbewust een rol spelen in je leven, waardoor je feitelijk niet meer weet wat de invloed van deze gewoonte is op je gezondheid. Veel mensen hebben onbewust een patroon aangenomen, waarbij het vanzelfsprekend is om vrijwel dagelijks één of meerdere glazen alcohol drinken.”
‘IkPas’ is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend.

Deelnemers worden goed begeleid

De deelnemers worden tijdens de gehele maand januari goed begeleid door de organisatie van de Stichting Positieve Leefstijl.  Ze kunnen bij de stichting terecht voor vragen, tips, artikelen, recepten, tot aan badges die ze kunnen verdienen met de uitdaging. En ze krijgen een eigen dashboard met een aantal handige functies, zoals

  • De ‘IkPas’-coach: dat is een persoonlijke vraagbaak, die kan worden ingeroepen als de deelnemers vragen heeft over ‘IkPas’ of als ze bijvoorbeeld advies nodig hebben tijdens moeilijke momenten.
  • Een forum waar ervaringen met andere deelnemers kunnen worden uitgewisseld
  • Een wekelijkse Nieuwsbrief
  • Een dagelijkse aanmoediging
  • Een persoonlijk dagboek om vorderingen en ervaringen bij te houden
  • Een eigen ‘IkPas’-account zodat de deelnemers ondersteund wordt door het maken van contact maken met mede-’IkPas’sers.
  • Unieke content die alleen beschikbaar is voor deelnemers, zoals informatieve artikelen, lekkere alcoholvrije recepten, handige tips en nuttige weetjes.

Wetenschappelijk onderzoek om de ondersteuning te verbeteren

De stichting roept natuurlijk niet zomaar wat als ze het heeft over de voordelen van tijdelijk geen alcohol drinken. Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Universiteit Tilburg, doet al jaren onderzoek naar de effecten van niet-drinken onder de deelnemers van ‘IkPas’. Door tijdelijk geen alcohol te drinken merk je welke rol alcohol (vaak onbewust) in je leven speelt. 58% van de deelnemers is zich na ‘IkPas’ meer bewust van hun alcoholgebruik en kiest bewuster óf, wannéér en hoevéél ze willen drinken in plaats van te handelen uit gewoonte.
Door mee te doen aan ‘IkPas’ drink je ook na de pauzeperiode structureel minder. Zes maanden na ‘IkPas’ dronken deelnemers gemiddeld ruim 30% minder dan voor de pauzeperiode.
Geen alcohol drinken is ook wennen voor je omgeving; je zult standvastig moeten zijn in het weigeren van ‘rondjes’. 64% kan na afloop van de pauzeperiode beter ‘nee’ zeggen tegen alcohol.
Met een pauzeperiode stel je een voorbeeld aan jongeren. 50% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. Ook jongeren merken dit op, zo bleek uit onderzoek van het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn.
Meedoen met ‘IkPas’ betekent je gewoontes doorbreken. Maar liefst 43,5% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. En als het met alcohol kan, dan kan het ook met chocolade……..
Door geen alcohol te kopen, bespaart 55% van de deelnemers geld. En daar kun je weer andere leuke dingen van doen.

De mensen die deze maand het alcoholgebruik tijdelijk op slot zetten, zijn ook gevraagd mee te doen aan het onderzoek naar de actie. De organisatie van ‘IkPas’ wil met de resultaten hiervan de ondersteuning aan de deelnemers verbeteren. 
Het onderzoek bestaat uit een enquête op drie momenten: het eerste is vlak vóór de start op 1 januari, één enquête één tot 6 weken na afloop van ‘IkPas’ en één in /augustus/september (een half jaar na afloop). De eerste enquête gaat vooral over de verwachtingen die de deelnemers hebben. De twee volgende enquêtes bevatten vragen waarin zij terugkijken op ‘IkPas’ en de ervaringen die ze daarbij hebben opgedaan.

Paraplucampagne

‘IkPas’ is een paraplucampagne. Dat wil zeggen dat veel organisaties aanhaken bij het organiseren van deze actie. Allereerst doen alle 26 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD ’s) en 10 verslavingszorginstellingen in Nederland mee. Daarnaast is het KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland met 250.000 leden, een samenwerkingspartner als het gaat om het organiseren van ‘IkPas’ voor senioren. Ook is er een internationale samenwerking met Alcohol Change UK – Dry January,  ‘IkPas’ is hier de Nederlandse variant van.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten