Brusselse regering steekt tandje bij zodat alle Brusselaars een dak boven hun hoofd hebben
bron: one.brussels - Afbeelding van Ann Jessica Johnson via Pixabay

Vandaag lanceert de Brusselse regering haar noodplan voor huisvesting. In totaal meer dan dertig acties die de wooncrisis in het Brussels gewest moeten aanpakken. Van het bouwen van meer sociale woningen, tot het bieden van een huurtoelage en aanpakken van leegstand en disciminatie op de woningmarkt. Ondanks de moeilijke financiële situatie, kiest deze regering ervoor om meer te investeren. Fouad Ahidar (one.brussels) reageert positief, want veel Brusselaars zitten te wachten op de realisatie van deze plannen.    

Met het noodplan voor huisvesting zet de Brusselse regering een tandje bij in de strijd om alle Brusselaars van een dak boven hun hoofd te voorzien. Dit pakket van 170 miljoen euro, waarvan 96 miljoen voor de ondersteuning van huurders met een huurtoelage, komt bovenop de 810 miljoen euro die al was gereserveerd voor de bouw van nieuwe sociale huurwoningen en de 500 miljoen euro voor de renovatie van sociale huurwoningen. Huisvesting een topprioriteit voor deze progressieve meerderheid.

Fouad Ahidar: “Er zijn duizenden gezinnen in Brussel die wachten op een sociale huurwoning. Die klem zitten en in financiële problemen komen, omdat ze hun huur niet kunnen betalen. Het is goed nieuws dat er voor hen een huurtoelage komt, in afwachting van een woning. Voor die 12.500 gezinnen gaan we groot probleem oplossen en veel misèrie voorkomen.”  

Al meer dan 10 jaar bindt Fouad Ahidar de strijd aan tegen leegstand in de stad. Met beperkt succes, omdat de aanpak versnipperd is over de gemeentes en de procedures ingewikkeld. Ahidar: “Eindelijk komt er een gewestelijke aanpak van leegstand! Met een Brussels kadaster van leegstaande panden, simpelere procedures om huizen weer op de markt te brengen en een gewestelijk team dat dit samen met de gemeentes zal opvolgen. De voorgestelde vereenvoudiging van het gebruik van het openbaar beheersrecht zal het bovendien gemakkelijker maken om leegstaande panden toe te wijzen aan een gemeente, OCMW of huisvestingsmaatschappij. Dit laatste is echt onmisbaar als stok achter de deur naar eigenaren die hun panden bewust leeg laten staan.”  

Na het maken van plannen en vrijmaken van budgetten, komt het nu aan op de uitvoering. Ook dat is in de ingewikkelde Brusselse context nog een grote uitdaging. Fouad Ahidar: “In deze ambitieuze plannen kan nog altijd niemand wonen. Pas als de stenen worden gelegd en de renovatiewerken uitgevoerd, dan doen we wat voor de Brusselaars in een precaire woonsituatie. Dat maakt dit noodplan welkom en noodzakelijk. De ministers zullen het op moeten volgen en er bovenop zitten. De verschillende huisvestingsmaarschappijen gaan een tandje moeten bijsteken en dat doen ze niet vanzelf.”  

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten