Dankpaneel voor 20 coronahelden in 2020
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Dankraam Tilburg

Van verpleegkundige tot muzikant, van supermarktmedewerker tot uitvaartbegeleider. Twintig mensen die tijdens de eerste coronagolf bijzondere dingen deden, krijgen een speciaal ontworpen ‘dankpaneeltje’ in het Paleis van Tilburg. Een eregalerij voor coronahelden!

Het ‘dankpaneeltje’ is een initiatief van ‘Dankraam Tilburg’ in samenwerking met een aantal culturele instellingen, die hiervoor samenwerkten met Fontys Hogeschool voor de Kunsten.  
‘Dankraam Tilburg’ is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van de gemeente Tilburg. 

Het Paleis-Raadhuis in Tilburg is een voormalig paleis en tegenwoordig onderdeel van het gemeentehuis van Tilburg. Het gebouw is een opvallende verschijning in het centrum van de stad en heeft, mede vanwege de bouwgeschiedenis, een beschermde status als rijksmonument. Het paleis is gebouwd in opdracht van koning Willem II der Nederlanden die zelf de eerste steen legde op 13 augustus 1847. De koning wilde in het door hem zo geliefde Tilburg een buitenresidentie hebben. Koning Willem II heeft echter nooit in het paleis gewoond. Hij stierf op 17 maart 1849, 22 dagen voor de oplevering van het paleis op 7 april 1849.
Tegenwoordig doet het Paleis-Raadhuis voornamelijk dienst als trouwlocatie, vergaderaccommodatie en ontvangstruimte van hoogwaardigheidsbekleders. Voor een trouwceremonie is het Paleis-Raadhuis populair vanwege de geschiedenis en het uiterlijk van het gebouw.

Dankraam geïnspireerd door gebrandschilderd glas-in-loodraam dat herinnert aan pokkenepidemie

‘Dankraam Tilburg’ is geïnspireerd op een bijzonder gebrandschilderd glas-in-loodraam in het Paleis-Raadhuis. Dit kunstwerk hangt er sinds de jaren ’50. Het herinnert aan de pokkenepidemie uit 1951. De stad ging toen wekenlang op slot, treinen reden het station van Tilburg voorbij, evenementen werden afgelast. Uit dankbaarheid dat de pokkendraak was verslagen werd een inzameling georganiseerd om een speciaal glas-in-loodraam te maken. De achtendertig meest betrokken zorgverleners-van-toen kregen een klein paneeltje. Het markante raam hangt al bijna zeventig jaar in het paleis. Nu komen er twintig ‘dankpaneeltjes’ bij speciaal voor de corona-zorgverleners van nu, van twintigtwintig. 

“Honderden stadgenoten deden hun best in deze lastige tijd.”

De initiatiefnemers zijn er zich terdege van bewust dat er veel meer zorghelden zijn dan twintig. “Natuurlijk”, zeggen ze, “honderden stadgenoten deden hun best in deze lastige tijd. Duizenden Tilburgers keken extra om naar elkaar. Hoe hebben we daaruit twintig mensen kunnen kiezen? De voordracht werd niet – zoals in de jaren ’50 – verzorgd door een speciale commissie van notabelen. Nee, we vroegen de stád om mensen voor te dragen. We zijn blij met de uiteindelijke diversiteit die deze bottom up aanpak heeft opgeleverd. Het betreft mensen van zowel de werkvloer als uit hogere echelons. Bij de acceptatie van hun nominatie benadrukten zij vaak dat ze het paneeltje graag willen aannemen als vertegenwoordiger van een grotere groep collega’s of vrijwilligers.”

Wie zijn de twintig coronahelden in twintigtwintig? 

 1. Djamila Mohammedi (medewerker buitenschoolse opvang): bleef kinderen opvangen en hielp veel ouders buiten werktijd.
 2. Younes Aknin (jongerenwerker): hielp jongeren om zich aan coronamaatregelen te houden.
 3. Moniek Huijbregts (teamcoördinator speciaal onderwijs): bood met haar team een beschutte omgeving voor vele kwetsbare leerlingen.
 4. Jolanda Bruëns (verpleegkundige woonzorgcentrum): was steunpilaar voor collega’s tijdens corona-achtbaan aan emoties.
 5. Hoi-Shan Mak (beeldend kunstenaar): creëerde een humorvol coronabeeldwoordenboek.
 6. Linda Oerlemans (initiatiefnemer Ons Soepje): bracht met vrijwilligers honderden maaltijden naar zieken en werkers uit risicogroep.
 7. Hans Kuijsten (medisch manager): regelde razendsnel opschaling van intensive care tijdens de corona-uitbraak.
 8. Jacqueline Hamelink (musicus): bood de muziek van Bach aan als online steun in bange dagen. 
 9. Jeske van Hattum (initiatiefnemer daklozenopvang): regelde coronaproof opvang voor daklozen inclusief quarantaineplekken.
 10. Frank Huijbregts (supermarktmedewerker): hield zich staande met zijn team ondanks vele overuren en hamsterende klanten.
 11. Diederik Gommers (intensivist): informeerde de bevolking op rustige en betrokken toon over coronamaatregelen.
 12. Per-Anton Broers (verpleegkundige GGD): ontwierp en realiseerde met collega’s de eerste GGD-teststraat.
 13. Minka Sterkens (manager beschermde woonvorm): zorgde dat haar woongroep met bewoners met beperking niets tekort kwam.
 14. Dave Verschuren (glazenwasser): bedacht zich niet en redde ouderen tijdens een brand in verzorgingscentrum.
 15. Helene Schneiders (oprichter Met Je Hart): stak wekelijks liefdevol alleenstaande ouderen een hart onder de riem.
 16. Roel van Veghel (teamcoördinator handhaving ): stimuleerde op vriendelijke wijze publiek op straat om coronaregels te volgen.
 17. Niek van den Broek (hoteleigenaar): sprong namens brancheorganisatie KHN afdeling Tilburg in de bres voor geplaagde horecasector.
 18. Karel Houtepen (uitvaartbegeleider): organiseerde vele uitvaarten met respect en veiligheid.
 19. Janiek Bothe-Moolhuijzen (verpleegkundige verzorgingshuis): overwon zelf corona en zette direct daarna een patiëntenopvang op.
 20. Dylan en Farah Lintelo (artiesten): verzorgden maandenlang optredens bij zorginstellingen.

Een blijvende herinnering aan de moeilijke eerste coronaperiode

De organisatoren vroegen in april van dit jaar aan de inwoners van Tilburg om met acties en ideeën mee te bouwen aan de totstandkoming van een groot virtueel glas-in-loodraam als dank en waardering voor de zorgverleners. ”In deze lastige tijden reiken veel Tilburgers elkaar de hand. We organiseren acties om verpleegkundigen of vakkenvullers te bedanken, we zetten beren op de vensterbank of maken muziek bij een verzorgingshuis. Op allerlei manieren steken we elkaar zo een welgemeend hart onder de riem”, schreven ze.
En niet tevergeefs. Er kwamen veel foto’s, filmpjes, gedichten en tekeningen binnen om dank uit te spreken of elkaar moed in te spreken. Zo bouwden ze met elkaar een ‘Dankraam’ van Tilburg, een blijvende herinnering aan de moeilijke eerste coronaperiode.

Feestelijke onthulling vanwege tweede coronagolf uitgesteld

Van alle ingezonden stukjes is een groot virtueel glas-in-loodraam gemaakt. Het is te zien op een groot doek in het centrum van de stad. En net als bij de vorige epidemie ontvangen vertegenwoordigers van cruciale beroepen nog een speciaal paneeltje dat is gebaseerd op dat raam.

Oorspronkelijk zou vorige maand het ‘Dankraam’ in het Paleis feestelijk zijn onthuld. Er was al een datum vastgesteld, 12 december. Met een – vanwege corona – beknopt, maar bijzonder programma voor de coronahelden was in elkaar gezet: met muziek, theater en uiteraard de officiële uitreiking in het bijzijn van een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur.  Het leek de organisatoren goed om juist in december twintigtwintig als stad terug te kijken op die bevreemdende periode waarin COVID-19 ons allemaal overviel. “Om elkaar juist nu te motiveren om ook tijdens deze tweede golf aandacht voor elkaar te houden.” Deze bijeenkomst kon vorige maand vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet doorgaan.
In overleg met het gemeentebestuur wordt nu nagedacht over een nieuwe datum om de slotbijeenkomst alsnog feestelijk vorm te geven. Daarbij worden de ogen gericht op zaterdag 27 februari, precies één jaar na de persconferentie in het Paleis-Raadhuis van Tilburg over de eerste coronapatiënt in Nederland, een man uit Loon op Zand, ‘om de hoek’ bij Tilburg.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten