Voelbaar verbonden – mobiele telefoon met brailleschrift

Miljoenen blinden en slechtzienden wereldwijd maken gebruik van smartphones. Maar dat gaat nog altijd gepaard met veel problemen.  Startup Hable, afkomstig van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), heeft daar iets aan gedaan. Het heeft een nieuw concept ontwikkeld: ‘s werelds eerste smartphone controller voor blinden en slechtzienden. Het is een apparaat waarmee blinden hun smartphone kunnen bedienen met brailleschrift, de Hable One. Zo kunnen blinden en slechtzienden hun smartphone volledig zelfstandig gebruiken, waardoor een vaak vergeten groep uit onze samenleving een kans krijgt om beter betrokken te raken bij de maatschappij.

“Veel innovaties in onze markt zijn nog altijd gebaseerd op de brailletypmachine van vroeger. Daar hebben wij verandering in gebracht door te focussen op de smartphone”, zegt Freek van Welsenis, medeoprichter van Hable.
De Hable One wordt door de ontwikkelaars gekenschetst als een revolutionair concept waarmee blinden en slechtzienden nu moeiteloos hun smartphone kunnen bedienen. Het is een apart apparaatje dat gekoppeld is aan de smartphone. Hiermee kunnen blinden en slechtzienden typen en navigeren door hun telefoon. Met de zes toetsen kunnen zij op basis van brailleschrift alle letters, cijfers en leestekens typen. Met de twee functietoetsen is de telefoon te bedienen door middel van Voice-over en Talkback software. Dit heeft elke smartphone en zorgt ervoor dat iedere actie uitgesproken wordt voor de gebruiker. De smartphone zelf kan tijdens het bellen of appen gewoon in de tas of broekzak blijven zitten.

“De testperiode verliep beter dan verwacht.”

Vorig jaar zomer heeft Hable een test uitgevoerd met veertig blinden en slechtzienden. Na twee weken gaf 85 procent van de deelnemers aan het product graag te willen houden. Hierna heeft de helft van de deelnemers het ook daadwerkelijk aangeschaft. “De testperiode verliep beter dan verwacht, deelnemers waren meteen heel enthousiast”, vertelt Welsenis. “Dat zorgde ervoor dat we sneller naar de markt konden.” De Hable One is pas net op de markt, maar het inmiddels 10-koppige Hable-team denkt al na over andere manieren om de smartphone voor een groter publiek toegankelijk te maken. “Nu richten we ons voornamelijk op mensen die blind of zeer slechtziend zijn. In de toekomst willen we ook kijken naar oplossingen voor mensen met een mildere visuele beperking”, zegt Welsenis. “Dat is weer een hele andere markt waar we nog veel meer mensen kunnen helpen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten