Kinderen nu al leren omgaan met de technische vaardigheden van de 21ste eeuw
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto OpenClipart-Vectors via Pixabay

Vandaag de dag kunnen we niet meer zonder allerlei innovatieve hulpmiddelen en dat wordt alleen maar meer. Techniek heeft de toekomst en is daarom van essentieel belang voor de toekomst van onze kinderen. De jongeren van vandaag zijn niet alleen gebruikers, maar ook werknemers van morgen. Vooral in de Metropoolregio Brainport Eindhoven (zuidoost-Noord-Brabant) hebben bedrijven in de toekomst veel ‘techneuten’ nodig. De Stichting Neobots in Meierijstad richt zich op jongeren om hen uitgebreid de kans te geven in aanraking te komen met de zogenaamde vaardigheden van de 21ste eeuw. Vaardigheden op het gebied van techniek, samenwerken, presenteren, organiseren en plannen.

De stichting zorgt voor een werkplaats, materialen en ondersteuning. Het gaat over jongeren tussen 8 en 20 jaar. Ze bouwen robots in teamverband. Bij deze activiteit wordt een beroep gedaan op alle technische vaardigheden van de 21ste eeuw. 

Neobots, een stichting zonder winstoogmerk, tracht haar doel te bereiken door wekelijks met de jongeren samen te komen. Daarnaast wordt aan wedstrijden deelgenomen. De jongeren dienen hierbij zelf zaken te regelen, zoals opdrachten analyseren, plannen maken, robots bouwen, materialen regelen en sponsoren vinden.

Wedstrijdelement maakt de uitdaging nóg groter

Door het wedstrijdelement in de technische bezigheden op te nemen, wordt de uitdaging voor de jongeren nóg groter. Daarom heeft Neobots twee wedstrijdteams opgericht: een voor kinderen van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school, dus in de leeftijd van 8 tot 14 jaar, het zogenaamde First Lego League team (FFL) en een voor jongeren van de middelbare school, dus vanaf vanaf 14 jaar, het First Tech Challenge-team (FTC). Als ze nog wat ouder zijn, kunnen ze ook nog doorstromen naar de First Robotic Competition (FRC). 
In de First Logo Leaque (8-14 jaar) moeten innovatieve oplossingen worden bedacht bij een bepaald thema. Ze worden hierdoor uitgedaagd om te denken als wetenschappers en technici. Het is een (inter)nationale wedstrijdcompetitie. De kinderen gaan gezamenlijk een robot bouwen en programmeren en ze gaan samen een praktisch probleem onderzoeken.
Het First Tech Challenge-team (FTC) is zelf verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en programmeren van de robots. Ook beschrijven de jongeren zelf in een ‘notebook’ het ontwikkelproces van de eigen robot. Het doel van FTC is om meer jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de spannende kant van technologie en wetenschap.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten