Recordaantal nieuwe leden voor Natuurpunt
bron: Natuurpunt

Natuurpunt sloot het jaar 2020 af met een recordaantal leden. Op 31 december 2020 waren er 123.333 gezinnen lid van de natuurorganisatie. Dat is een stijging van 8% ten opzichte van het jaar voordien. Door de strenge coronamaatregelen (her)ontdekten we massaal de natuur dicht bij huis. Door lid te worden, helpen de gezinnen de natuur te beschermen en krijgen ze inspiratie om meer van de natuur te genieten. 

De belangstelling voor natuur in Vlaanderen is de laatste maanden enorm toegenomen. Dat merkt Natuurpunt aan het grote aantal bezoekers dat naar hun natuurgebieden trekt, maar ook aan het succes van apps als ObsIdentify en publieksacties als de Digitale Paddenstoelenpluk. Die hernieuwde interesse vertaalt zich ook in nieuwe leden.

“Afgelopen jaar mochten we 15.109 nieuwe leden verwelkomen. Dat is een absoluut record”, zegt Marco Tegelaar, coördinator ledenwerving Natuurpunt. “We zijn enorm dankbaar dat er zoveel mensen de weg vinden naar Natuurpunt. Een verklaring voor deze cijfers is dat we meer dan ooit nood hebben aan natuur in de buurt. Mensen gaan wandelen in het natuurgebied om de hoek en komen zo in contact met Natuurpunt en haar natuurgebieden. Door lid te worden, kunnen mensen iets terugdoen voor de natuur en ze hebben duidelijk vertrouwen in een grote organisatie zoals Natuurpunt”, aldus Marco Tegelaar.

Naast het grote aantal nieuwe leden, is er ook heel wat engagement om vrijwilligerswerk te doen binnen de organisatie. Uit een bevraging blijkt dat meer dan 40.000 mensen zich op één of andere manier actief inzetten voor Natuurpunt. Dat kan gaan om zowel kleine als grote werken, van bomen planten, wilgen knotten en maaien, tot vuilnis opruimen of studiewerk doen.

20 jaar bestaan

Dit jaar bestaat Natuurpunt 20 jaar. Natuurpunt vzw is in 2001 ontstaan uit de fusie van De Wielewaal vzw (opgericht in 1933) en Natuurreservaten vzw (opgericht in 1951). De vereniging telde toen 48.000 leden. In 2016 rondde het de kaap van 100.000 leden. 

Op 13 februari 2021 is er de start van het feestjaar in Brugge met o.a. een rondreizende container. (hier volgt later meer info over)

Provinciale cijfers

Natuurpunt telt het grootst aantal leden in de provincie Antwerpen (40.086) gevolgd door Oost-Vlaanderen (31.070) en Vlaams-Brabant (20.466). Daarna volgen West-Vlaanderen (19.905), Limburg (9.403) en Brussel (1.267).

Toch kan Vlaams-Brabant de sterkste groeicijfers voorleggen (10,3%), daarna volgt Antwerpen (9,2%) en Limburg (8,4%). 

De top 3 van afdelingen die dit jaar het sterkst gegroeid zijn, komen allemaal uit Vlaams-Brabant. De sterkste groei was voor Natuurpunt Rotselaar met 61 nieuwe leden (408 leden), daarna volgt Natuurpunt Kampenhout ook met 61 nieuwe leden (299 leden). Tenslotte kreeg Natuurpunt Keerbergen er 76 nieuwe leden bij (537 leden). 

Nog leuk om te weten: dit jaar zagen we een grote toename om via onze website lid te worden. Gemiddeld was dat de afgelopen jaren 50%, maar het afgelopen jaar steeg dat naar ⅔.  

Meer info over lid worden van Natuurpunt vind je hier.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten